Пуковник Касад: Борци милиције ДНР кажу да се ситуација опасно погоршава


Извори у самопроглашеној Доњецкој Народној Републици говоре о погоршавању војне и политичке ситуације у региону.

Ополченцы ДНР сообщили о резком ухудшении военно-политической обстановки - Новости Политики - Новости Mail.Ru: "Ситуација се последњих неколико дана нагло погоршала. Број окршаја, који се раније са 107 смањио на 4-6, јуче је поново повећан на 22", изјавио је за Интерфакс председник Народног савета ДНР, Андреј Пургин, додајући да Кијев није "правилно" повукао тешко наоружање и да је економска блокада региона постала још гора.

"Економска блокада је нагло пооштрена, a режим на контролним пунктовима строжији са украјинске стране. Украјинска војска затвара апсолутно недужне људе. На пример, јуче су затворили двојицу разносача новина који су на украјински контролни пункт код Јеленовке сасвим случајно погрешно скренули. Они немају никакве везе са војним дејствима", рекао је Пургин.

Пургин са скепсом гледа и на имплементацију новiх мировних споразума, ако се постигну.

"Казало би се да је прави излаз из овога - редовно преговарати. Али се Кијев договора не придржава. Преговори су преговори, али они покушавају да на сваки начин остваре што су зацртали", каже Пургин.

Пуковник Касад: Добро организовано повлачење без губитака (видео)


Још једно прилично поштено сведочење о дебаљцевском обручу и тамошњим губицима. Активиста "Еуромајдана" и активни учесник у добровољачком покрету Дмитриј Касјанов говори на основу војне евиденције ко је утекао из обруча, како је организовано повлачење и колики су тада били губици. Они који нису веровали да је хунта у пробоју претрпела огромне губитке у људству и материјалу и за које већ објављене фотографије и видео материјал нису довољни нека мало појачају тон
.

Пуковник Касад: Дебаљцево после борби (видео)


Пристојан извештај из Дебаљцева, о разарању и трофејима. Јер је у коментарима замерено да о томе има мало фотографија.

Пуковник Касад: Повратак "Мрког", генерала обавештајног директората Доњецке Народне Републике


Генерал Петровскиј се за време викенда вратио у Новорусију после доста дуге паузе. Он је водио обавештајни директорат ДНР. Једно време је боравио у Ростову и имао проблема са одласком на територију ДНР, али очигледно је нађен начин да се врати и тако је "Мрки" опет тамо где је постао први човек војне обавештајне службе. Све је почело с малом групом, која је деловала од самог почетка славјанске саге. Они који су бранили Славјанск, Краматорск, Константиновку и друге градове ДНР, у најтежем периоду рата против фашистичке хунте, на челу су војне обавештајне службе све до сада.