Милионско истребљење птица селица на Кипру


Ловокрадице на Кипру убиле су више од два милиона птица селица, проценили су стручњаци организације за заштиту животиња Бирд Лајф Кипар.

Према извештају Мађарског орнитолошког  друштва за заштиту природе (ММЕ)   овај проблем се на простору Медитерана јавља сваког пролећа и јесени. Међутим, овај пут, број мрежа које се користе за хватање птица су скоро удвостручене, у односу на претходну годину. Према речима представника власти и разних групација за очување природе на Кипру, развучено је око 16 километара мреже и постављено је више од шест хиљада лепљивих замки. За хватање птица криволовци користе туткало, тако да се птице које слећу на дрвеће ради одмора, практично залепиле за гране. Кипарске власти које се боре против криволова процењују да промет илегалне  трговине птица досеже 15 милиона евра (4,5 милијарди форинти) годишње.

Аустријска полиција чува српску границу?!

Александар Јовановић: Е мој деда Јеремија, бадава теби и четовање по Маћедонији, Балкански ратови, Први светски рат са све Крфом, Алжиром и Солуном, и два најстарија сина погинула у Другом светском рату, кад ти унук куцка за рачунаром док му земљом влада олош и сад још треба да га чува Шваба.

Док смо ми овакви биће и Вељовића и Вучића...

Veljović:Uskoro srpsko-austrijske granične patrole



Direktor policije Milorad Veljović najavio je danas, nakon razgovora sa makedonskim kolegom Mitkom Čavkovim, da će se srpskim policajcima koji patroliraju granicom sa Makedonijom, uskoro priključiti policajci iz Austrije u cilju sprečavanja prelazaka ilegalnih migranata.


 
 
Veljović je tokom razgovora sa Čavkovim u prostorijama zajedničkog Kontakt centra u Tabanovcima, na graničnom prelazu Srbije i Makedonije, ocenio da je saradnja policije dve zemlje izuzetno dobra, ali i da postoji prostor za njeno poboljšanje, naročito po pitanju kontrole prelazaka ilegalnih migranata.
 

Пуковник Касад: Укратко о важном


1. Што се тиче информације Гљеба Боброва о севернолуганском фронту, успели смо да разјаснимо ствари уз помоћ неких прилично компетентних људи. Непријатељске снаге се заиста сабирају у реону Станице Луганске и Шастја. Непријатељске снаге су током прошле недеље овде повећане за око 2,5 хиљада људи + прераспоређених 150-170 разних возила. Непријатељ се у овој фази углавном припрема за одбрану: опрема додатне ватрене положаје, копа ровове и заклоне, полаже додатна минска поља. Одбрана се заснива на упориштима на нивоу чете. Повлачења артиљерије практично нема, за разлику од ЛПР, где је већина тешке артиљерије заиста повучена, у оквиру имплементацију Минског споразума. Обнављање војних дејстава се очекује у априлу. Ниво припрема хунте за офанзиву на Луганск на овој локацији се оцењује као низак. Ниво спремности за одбрану - довољно висок.

Русија ће развити нови дрон носивости до две тоне


Руски ваздухопловни стручњаци развијају нови дрон који ће имати ваздушни јастук. Дрон „Чирок“ пројектовали су специјалисти „Уједињеног предузећа за производњу инструмената“ (део "Ростека") и он ће се користити као модел за развој нове летилице.

Теоријска студија елемената и битних тачака летилице која је пројектована на основу „Чирока“ треба да обезбеди носивост масе преко две тоне,. Треба рећи да је дрон „Чирок“ оперативан и да користи исту технологију, али „Велики Чирок“ (прим.прев.) мора да превазиђе базну летилицу („Малог Чирока“ - прим.прев.) по бројним карактеристикама. Иницијативни развојни пројекат је спреман за реализизацију и сасвим је могуће да ће прототип бити произведен.

Најзад! Заказан почетак емитовања ТВ серије "Родина"

А. Јовановић: И блог Fluent Historian и овај чланак су намењени читаоцима с енглеског говорног подручја. Аутор Наталија К., банкар, можда једног дана дипломата, заљубљеник у руски језик, културу, историју и уопште Русију лепо и искрено пише, уживање је читати... Али не може се стићи да се све преведе. Дакле, овај превод је како обавештење љубитељима мрдајућих сличица да имају нешто ново, руско и занимљиво за гледати, тако и мали израз личне захвалности за ипак ретке, али пријатне тренутке проведене на блогу... како да кажем, једне племените, добронамерне и радознале душе.

Најзад! Заказан почетак емитовања ТВ серије "Родина"

Здраво народе!

Сјајне вести. Има једна ТВ серија под називом "Родина" (овде се сад енглеском читаоцу објашњава значење речи, а ако српском то исто треба, онда за њега ова вест и није - прим. прев.), која је, како се можете досетити по наслову, урађена по угледу на израелску серију која је инспирисала познату америчку серију "Homeland". Пре неког времена руска продуцентска кућа је купила права за руску верзију.

Ево трејлера. Нема енглеских титлова, али га ипак погледајте, јер је сјајан. Не траје ни минут, па немате изговора да га не погледате:)

Пар вести о хеликоптерима

Производен  узорак беспилотног хеликоптера  „НЕЛК-В6“


Систем беспилотног извиђања и надзора ове године ће бити спреман да Федералној служби безбедности Руске Федерације (ФСБ) испоручи беспилотну хеликоптерску летелицу (БПЛА - беспилотными летательными аппаратами; UAV-unmanned aerial vehicles).

Мајсторски: Сергеј Аксенов позвао Викторију Нуланд на Крим

Председник Крима Сергеј Аксенов предложио је помоћнику америчког државног секретара Викторији Нуланд да мало прошета улицама Крима не би ли формирала своје сопствено мишљење о животу у Републици, извештава агенција РИА Новости.

"Требало би да прошета улицама и центром града и види како људи живе, да их пита",  Аксенов је прокоментарисао сугестију Нуланд да "Крим и делови источне Украјине пате под владавином терора".

Приватност - разлика између Европе и САД


Европски суд је прошле године донео одлуку да је обавеза интернет и телекомукникационих провајдера да складиште податке корисника нелегална и суштински неспојива са правом на приватност. Данас је холандски суд потврдио пресуду Европског суда и одлучио да је приватност важнија од могућег ускраћивања средстава у борби против криминала. Холанђани убудуће могу да сурфују и телефонирају да нико то не зна. Одлично, наша вера у човечанство и Европу је данас посебно појачана. Douze points!

Насупрот Европи, у Сједињеним Америчким Државама приватност се сматра сметњом у много важнијем "рату против терора". РТ пише:

Има наде

Седимо пре неки дан у кафићу "Одисеја", престоници Српског удружења "Ћирилица" Београд, одакле смо прошле године, под командом нашег председника, највећег живог српског песника Добрице Ерића, организовали акцију  хуманитарне помоћи. Седимо и разговарамо да ли има наде. Има, рече један наш пријатељ. То су организације као што су "Срби за Србе"  и њима слични. Још нисам упознао такве Србе, па да их упознам, прикључих се. Мени шаљу извештаје као да сам им неки претпостављени. Настављајући причу од неки дан, данас их споменух у разговору са мојим другом Мишком из Канаде Па ко су ти момци? Ко су те девојке? Лично их не познајемо, али су им дела знана, зато са задовољством објављујемо позив што су га наше Србенде упутиле.

Милорад Ђошић


Поштовани донатори, чланови и пријатељи организације,

Хуманитарна организација Срби за Србе у сарадњи са компанијама Телеком, Теленор и ВИП покренула је 05. марта хуманитарни СМС број 7763 путем којег ће се прикупљати донације за помоћ социјално угроженим вишедетним породицама у Србији. Цена једне смс поруке је 100 динара, а оператери су се одрекли свих провизија и накнада, тако да ће читав приход бити прослеђен за помоћ породицама и деци у склопу акције “Деца су наша будућност”.