Пуковник Касад: Укратко о ситуацији, једној причи из грађанског рата и хунтиним махинацијама са губицима


1. Прво званични резиме из Министарства одбране ДНР.

"У овом тренутку (11:10) има размене ватре на подручју Насеља Спартак и Пески. Експлозије и пуцњеви се могу чути на западном крају Доњецка. Украјина наставља са повећевањем своје групе снага дуж демаркационе линије - и регуларну војску и милитанте националне гарде, упркос Минском споразуму. Јуче су отварали ватру на положаје ДНР 41 пут (девет пута ноћу), при чему су два борца милиције рањена. У гранатирању предела око Пески су рањена четири борца милиције. Овако висок број жртава током примирја није уобичајена појава. Украјински војници циљају положаје милиције и нападају насеља. Под ватром су били Широкино, Калиновка, Жабинки унутар Доњецка, Шести и Седми рудник у Горловки, као и село Сигналнаја. Украјинске снаге користе бацаче од 82мм и 120мм, митраљезе, РПГ, ручне бацаче граната и мало оружје. Украјинске снаге безбедности су ангажовале артиљерију на село Сигналнаја, из правца Славноје јуче у 7:15, али није се могло утврдити какав је тачно артиљеријски систем у питању. Нанета је штета подручјима са приватним кућама, нема података о рањеним и погинулим цивилима."

Административна зграда железничке станице у Доњецку претрпела је директан артиљеријски погодак - рекли су за РИА Новости представници Главног штаба милиције ДНР. "Јединице ЕМЕРКОМ-а су послате на место догађаја. Тип оружја употребљеног у нападу се утврђује" - рекао је извор агенције.
- https://vk.com/feed?w=wall-35660695_15402

Генерално, слика је иста као што је била крајем децембра - почетком јануара: хунта постепено појачава бојева дејства.

Позивница за ликовну изложбу



За Ћирилизовано: Александар Јовановић

У Пољској нова проруска странка

Photo: EPA

На Пољској политичкој сцени се појавила нова проруска странка под називом Змиана, што значи "промена".

Странка, која има изразиту антиамеричку оријентацију, подржава политику руског председника Владимира Путина и Русију сматра за природног савезника Пољске и ЕУ - извештава "ЕУ обсервер".

Председник странке Матеуш Пискорски пориче агресију Русије против Украјине, подржава проруске сепаратисте и признаје сецесионистички референдум Крима за легалан.

Странка такође критикује "конфронтирајућу" и "антируску" политику пољске владе, а на руску подршку сепаратистима гледа као на "природну реакцију".

ТВ Новорусија прелази на Јутјуб нови канал


Пријатељи! Новорусија 23. марта прелази на нови Јутјуб канал. 

Пуковник Касад: "Саксон" против БРДМ-а (видео)


Упоредни тест могућности оклопних возила "Саксон", које је хунта за своје потребе пазарила у Великој Британији, и старог доброг совјетског БРДМ-2 са завареним противкумулативним решеткама.

Опрема за информативни рат: Sigil, наменски ePUB едитор


Sigil је наменски ePUB едитор. Објављен је под GNU GPLv3 лиценцом. Може да се преузме са званичне интернет странице и то у облику бинарних пакета за Windows и Mac X OS, као и у облику изворног кôда за компајлирање на свим системима. Многе Linux дистрибуције имају већ припремљене бинарне пакете у својим или у посебним програмским складиштима која могу накнадно да се додају са бинарним пакетима Sigil-а.

Sigil даје пуну помоћ свом кориснику при изради жељене ePUB публикације. То је WYSIWYG програм  (What You See Is What You Get), буквалан превод на српски: Шта видиш, то ћеш и да добијеш. Захваљујући овој технологији, HTML странице се формирају једноставно као у текст процесору, а сам HTML се у позадини аутоматски генерише. Знање HTML-а се због тога своди само на надгледање, или чак и није потребно. CSS може да буде имплементиран у публикацију, што дизајнеру нуди више могућности, али није неопходан, пошто и само форматирање кроз едитор даје сасвим пристојне резултате.

Коментар Џ. Хоук (Fort Russ) на вест о "недељним радовима" Коломојског

Вести кажу да је "Дњепар-1", батаљон милитаната што га финансира Коломојски, заузео управну зграду највеће украјинске компаније за вађење нафте, "Укрнафта". Сличног потеза је било и у четвртак, када је заузета "Укртранснафта", компанија за транзит нафте. Али овај догађај је провокативнији јер се управна зграда "Укрнафте" налази у центру Кијева. Коломојски је мањински акционар компаније, међутим, успевао је да је де факто контролише, упркос правилима која захтевају 60-процентно одобрење акционара за било какве промене, све док Врховна рада није донела закон којим се тај захтев смањује на 50% плус једну акцију, што је де факто и де јуре вратило контролу над "Укрнафтом" украјинској влади. Коломојски је очигледно одлучио да оспори ту одлуку и затворио се у зграду, искористивши батаљон "Дњепар-1". Неки милитанти носе аутоматско оружје, подржава их оклопно возило. Најновији извештаји говоре како је "Дњепар-1" заварио челичне решетке како би обезбедио зграду, и да су његови милитанти претукли промајданског посланика и новинара Мустафу Најема када их је нешто питао.