Преглед руске блогосфере за 11. април

Захарченко: "Нећемо сићи с пута који смо изабрали" (Пуковник Касад)


Захарченко одговара на Порошенкова убеђивања да ће Донбас на крају бити реинтегрисан у Украјину, по принципу "једна земља, један језик, један председник", што, примећује Захарченко, превише личи на нацистичку доктрину "ein Volk, ein Reich, ein Fuehrer".Шта више, председник ДНР је истакао да Мински споразум тражи децентрализацију власти у Украјини, локалне изборе и разоружавање нелегалних војних формација, све оно што је украјинска влада показала да нема намеру да спроведе.

Јурасуми: Украјини се дугови неће опростити

Поверилачки одбор од пет највећих власника украјинских државних хартија од вредности у укупном износу од преко 10 милијарди долара категорички одбацио "реструктурирање" (тј опроштај) дуга, које ММФ захтева као услов за другу траншу од 5 милијарди долара кредита. Имајте на уму да је поред тих 10 милијарди долара Украјина обавезна да Русији исплати  3 милијарде долара већ ове године. То је разлог што су кредитне агенције снизила кредитни рејтинг Украјине на "пред банкротом".

Будући руско-европски рат: равнотежа снага и изгледи америчке "Северне песнице"


По отпочињању украјинске кризе, талас антисовјетске пропаганде који је запљуснуо свет достигао је величину из времена СССР-а. Али ако већина земаља има релативно неутралне снаге, које су позивале на помирење, ставови земаља Скандинавије и Балтика постају све више радикални и деструктивни. А управо у тим земљама расте утицај САД: на Балтику нема више независних држава, а и у Скандинавији процес иде у том правцу. Занимљиво је да су од четири скандинавске земље (укључујући Финску, иако се она не укључује увек у овај географски концепт) само Норвешка и Данска у НАТО-у, док су Шведска и Финска неутралне, бар на речима. Међутим, и те две државе плави талас антируске пропаганде.