Радио Слободна Европа: Украјинска „информациона војска“ у акцији против руске пропаганде

Карикатура Aндреја Левченка на тему информационе кампање Русије – Карикатура Aндреја Левченка на тему информационе кампање Русије
Aутор: Ивана Салига, приредила: Aнамариа Рамач Фурман

У Министарству информационе политике се према мисији “информационе војске“ односе веома озбиљно. За само три месеца у пројекту већ има 40.000 учесника. Они се баве мониторингом лажних вести, демантују руску пропаганду у социјалним мрежама, а праве и украјинске пропагандне материјале.

Према речима заменика министра Aртема Биденка, ловци на лажи су у стању да нађу и негирају информацију већ кроз 2-3 сата након њеног пласирања од стране руске пропагандне машинерије. Раније се дешавало да руски мит кружи интернетом чак 2-3 дана.

“Према бројчаним подацима, то је заправо милионски аудиторијум. То (иницијатива “информациона војска Украјине”– ред.) је прилично популарана група од неколико десетина хиљада оних који директно добијају електронска писма, до чак милиона прегледа захваљујући социјалним мрежама и прештампавању. Ми обликујемо тај материјал, с леве стране стране стоје 3-4 лажи і са десне 3-4 одговора на њих, и то објављујемо сваконевно да би људи и мас-медији разумели какве методе користе пропагандисти”, рекао је заменик министра украјинској редакцији Радија Слободна Европа.