Може ли Русија да за пар дана заузме околне државе? Може, али...


Разни западни политичари, званичници и свезналице у последње вереме све чешће спомињу како би Русија балтичке државе могла да заузме за пар, а да јој за Пољску треба три дана. Кренимо с тиме да су са правне тачке гледишта такве изјаве инвалидне. Постоји принцип пресумпције невиности према којем нико не мора да се правда и не може бити проглашен кривим пре него што му се кривица докаже. Али тај принцип никада није важио за Русију. Подразумева се да је Русија (или руска влада) крива, чињенице и докази нису потребни. Јер "Руси су зло", а Русија "Империја зла".

Нема чињеница о инвазији или припремама за инвазију, али постоје закључци о могућој инвазији. Што значи да Русију треба "пацификовати".

Дозволите да направим једну паралелу. Барак Обама у кући сигурно има кухињске ножеве. Хипотетички, тим ножевима би могао да побије нешто својих комшија или пролазника. Је л' би могао? Могао би. Према томе, Барака Обаму треба изоловати или, још боље, Барака Обаму треба напасти дроновима и гађати ракетама.

Владимир Сучан: О Путиновој и Москвиној "лукавој" стратегији


Путин о Украјини и Москвиним лукавим плановима: "Русија увек подржава актуелне власти, увек се ослања на тренутну владу, увек подржава и сарађује са онима на власти."

Владимир Путин је 29. августа у говору на форуму младих "Селигер - 2014" открио "тајну" своје/руске "стратегије" за Украјину и другде, што ће рећи, непостојање одговарајуће, добре и ефикасне стратегије, а да не помињемо етичку стратегију, коју неки људи на левици, паметнији од мене, исмевају и као таквој јој се ругају. То је оно што је Путин, очигледно с поносом и самоуверено рекао, несвестан чињенице да је збацио вео и разоткрио Ахилову пету Москвине "лукавости", која директно врши посао Западу и украјинским олигарсима: