Гем, сет, меч: Иран

Напомена: Пред вама је прилог састављен од два чланка из истог извора и, у великој мери, на исту тему. Али све што је у вези са тим делом има реперкусије на читав свет...


Извор: Iran, Saudi Arabia, and the Middle East's 30 year war » The Spectator

Рат


САД су за 11.9. окривиле сунитске џихадисте и ту неосновану оптужбу искористиле као изговор да нападну и авганистан и Ирак. Ненамерна последица: у Ираку је сад на власти највеће племе - шиити, а у Авганистану су уништени талибани, највећи непријатељ Ирана на источној страни

Гем, сет и меч: Иран.

Држављанин Украјине председнику Украјине: "Неопходно је да УОС на Лавов пусти 'Град'"

Јурасуми: Када се марта 2014. нешто слично десило у другом украјинском граду, то је изазвало Антитерористичку операцију (АТО) и претворило се у грађански рат. Сада се галицијски сепаратисти окупљају у Лавову... са практично истим захтевима. Где је сад АТО? Љашко, где су они твоји мали људи у црном и обећање да ћете уништити сваки сепаратизам у Украјини? Где је СБУ?

Разлог зашто их нема је то што нисте добили команду од господара. После овога немојте више да причате како се борите против сепаратиста. Ви само радите шта вам нареди "глас господара", а у Украјини има две врсте сепаратизма: дозвољени и забрањени.

Држављанин Украјине председнику Украјине: "Неопходно је да УОС на Лавов пусти 'Град'"

 

Ја сам, као грађанин Украјине, за равноправност и правду. Донбас је за област тражио посебан статус - добио је годину дана гранатирања и убијену децу у Доњецку и Горловки. 

Због чега?

Због сепаратизма. 

Некажњено!: Амерички полицајац хладнокрвно и потпуно беспотребно убија ненаоружаног човека (ВИДЕО)

Упозорење: Видео убиство приказује на експлицитан начин, све са сценом како човек крвари на смрт пошто га је устрелио полицајац из америчке државе Јуте.

Дилона Тејлора је 11. августа 2014. испред продавнице у Солт Лејк Ситију убио полицајац Брон Круз. Тејлор је био ненаоружан, слушао нешто и гледао своја посла. Полицајац је ослобођен сваке кривице. Образложење: "Пуцање на Тејлора је било оправдано не зато што је он представљао стварну претњу, већ зато што је (полицајац) Круз логично уочио претњу." ("Taylor's shooting was justified not because he posed an actual threat, but because (Officer) Cruz reasonably perceived a threat.")

Информативни рат: САД се боре за "срца и умове младих руских новинара"

Фото: Welcome to Examiner.com | Examiner.com

Не би ли повратиле замах у информативном рату између Москве и Русије због Украјине, Сједињене Америчке Државе гледају како да освоје срца и умове младих руских новинара, пише "Викли стандард". И додаје:

"Недавни грант од 150,000 долара што га нуди америчка амбасада у Москви требало би да успостави програм који би руским новинарима пружио "интензивну размену професионалног искуства у америчким редакцијама", приде "културно искуство које ће им омогућити да више науче о САД генерално".

Када су Американци господарили Пекингом

Напомена преводиоца: Пред вама је један пристојан пример неоимперијалистичке пропаганде. Пристојан зато што је провидан, зато што вам чак допушта да се насмејете, а неоимперијалистички... Видећете, аутор се једва уздржава од изричите тврдње да је Кинезима под америчким окупатором било најбоље. Ипак, не дајте да вас тако нешто одбије од сајта "Дипломат", терена на коме се обично надгорњавају мајстори (аналитичке) пропаганде. Ово је, тако, предигра, али сваки дан има бар пет-шест јаких утакмица. Играју и "наши"...

Американци јуришају на зидине Пекинга (Image Credit: Wikimedia Commons)

Сједињене Америчке Државе су почетком 20. века накратко владале деловима Кине и тиме стекле прва искуства у коалиционом ратовању.

Дана 14. августа 1900. године, шаролике снаге од 18,000 војника и морнара осам различитих западних сила и Јапанске империје заузеле су Пекинг на јуриш, чиме је окончана 55-дневна опсада кварта страних посланстава  од стране царске кинеске војске и милиције "Праведног сложног друштва", иначе на енглеском говорном подручју познате као "боксери" (странци су назив тајног друштва погрешно протумачили као "Праведна сложна Шака" и устанике назвали "боксерима" а устанак "Боксерски устанак" - прим. прев.).