А у Јемену... (ВИДЕО)


Колико је мени познато, ово је прва снимљена борба у садашњем рату у којој "Ансар Алах" користи антитенковске вођене ракете против саудијских оклопних возила. Ако не грешим, употребили су ПТРК 9К115 "Метис", а циљ је био ЛАВ-25 саудијске Националне гарде -  може се уочити ЛАВ-АГ самохотка. На крају битке, јеменски борци заузимају још једну саудијску караулу и позирају испред уништених возила у пламену.

DEBKAfile: Друска дилема Израела

Друзки војници батаљона "Мач" Израелских одбрамбених снага (Извор: More On The Druze Militias in Southern Syria :: Aymenn Jawad Al-Tamimi

Израел има јединствену и историјску обавезу према својим грађанима Друзима и стога је опасност која прети њиховој сиријској браћи којих има више од пола милиона на Џебел Друзе, на 88 км од границе и 38 км од Јордана, Нетанјахуову владу суочила са великом дилемом. Вође израелских Друза притискају владу да градове и села (вулканске висоравни - прим. прев.) Џебел Друзе наоружа за одбрану од непријатеља који их опкољава: сиријско-хезболах војске; Сиријске опозиционе коалиције укључујући Нусра фронт - под чијом су контролом велики део јужне Сирије; и Исламске државе Ирака и Леванта - ИДИЛ, која је на источни прилаз планини послала мале снаге.

Кремљ: Покушај САД да попују папи је "велика одговорност"

Руски председник Владимир Путин и папа Франциско у Ватикану 10. јуна, 2015. (Ројтерс / Алексеј Николски / РИА Новости / Кремљ)

Током разговора, папа Франциско и Владимир Путин су се дотакли питања Украјине, рекао је портпарол руског председника, и истакао да  је савет САД о томе какве забринутости треба истаћи био напад на суверенитет и покушај поповања папи.

Само неколико сати пре састанка руског председника Владимира Путина и Његове светости папе Франциска, амерички амбасадор при Светој Столици Кенет Хакет је охрабривао папу да заузме оштрији став према Владимиру Путину. Тачније, Хакет је рекао да би Ватикан "могао да више истакне забринутост о проблемима са територијалним интегритетом". "Можда је ово прилика да Свети отац приватно истакне такву забринутост", рекао је Хакет. Папа Франциско је "сигурно" упознат са насиљем у Украјини и није несвестан кризе, додао је амерички амбасадор.

Deep Resource: Владимир Путин у Италији у слици и речи

ДОБРОДОШЛИ У ИТАЛИЈУ: Владимир Путин и Матео Ренци (Фото: Стефано Порта / ЕПА)

Руски председник Владимир Путин и италијански премијер Матео Ренци учествовали су у свечаном отварању Дана Русије на Светској изложби "ЕКСПО Милано 2015". Двојица лидера су обишла руски павиљон пре него што се Путин обратио окупљенима.

Самит Г-7: Скупили се због Путина, а не Украјине

Напомена Кристине Рус: Када на састанку лидера западног света не могу да престану да причају о Путину иако он није ту, шта вам то говори о променама у светском геополитичком пејзажу?

 У историји овог неформалног удружења вероватно никада није било чуднијег и несхватљивијег састанка од прошлонедељног самита седморке у баварским планинама. Али не зато што Путин није био тамо, већ стога што је читав самит само због њега и уприличен.

Наравно, било је изјава о Исламској држави, животној средини и пар других светских проблема... Али решења. Ни једно једино јасно решење није усвојено. Завршна прес-конференција је била посвећена Путину, бар се такав утисак стиче по томе колико је пута споменут.

Немачки "Билд" је саркастичан: неће да реше проблем Исламске државе јер су га сами створили. Али је за све, безусловно, крив Путин... То нису моје речи - тако кажу немачки новинари.

Важан сигнал: Обама је на завршној конференцији оптужио Путина за изолационизам. Ово је вербална потврда да је Западу сада потребна руска привреда, и да изолација Москве више наноси штете западним земљама него самој Русији. Санкције имају парадоксално супротан стратешки ефекат од онога каквом се Запад надао.