Порошенко позвао Тонија Блера да се придружи реформском савету Украјине


Украјински председник Петар Порошенко је замолио бившег премијера Велике Британије, Тонија Блера, да подели своје искуство у оквиру Консултативног међународног реформског савета.

САД планирају да са Исламском државом запале Средњу Азију (ВИДЕО)

Пред вама је прилог састављен од видеа производње спољнополитичке редакције сајта South Front, преведеног транскрипта који смо допунили неким линковима и вести агенције ТАСС.


Средња Азија је поприште дугогодишњег геополитичког сукоба, који сада прелази у активну фазу претећи да уништи мир читавог региона. Ситуација се погоршава у Туркменистану, Таџикистану, Узбекистану, Авганистану и Аутономном ујгурском региону Синкјанг у Кини.


Видео из Пољске: САД и НАТО увежбавају рат против Русије


Два минута видеа као информација и пример НАТО-ове скупе а јефтине пропаганде:


Видео и наслов смо преузели са сајта Ричарда Розова Stop NATO...Opposition to global militarism | War is a crime, for which victory brings no atonement – Anatole France.

Из назива сајта се види да му је сврха такође пропагандистичке природе, као и сајтова с којих Розов преузима вести, али са супротним предзнаком - антипропаганда је оно чиме се Розов бави. И то на веома једноставан начин: и селекцијом вести, наравно, али само коментаришући насловом, јер вести преноси нетакнуте.

Јин Каи: У прилог "универзалним вредностима" с кинеским карактеристикама

Пешачки надвожњак испред Министарства финансија у Пекингу

Ових дана стално слушамо о западној "демократији" и "универзалним вредностима" као што су слобода, једнакост и правда, јер је Запад, а посебно САД, склон да те концепте користи као оружје за промену режима и друштва у различитим регионима света.  Кинези су веома опрезни према таквим "мирним еволуцијама" које годинама стижу са Запада, иако је економска сарадња ублажила и донекле прикрила такве идеолошке сукобе.

Разлике и даље постоје, у неким аспектима можда су се и повећале. Трајна подела између пандемократских група и пропекиншке већине у Хонгконгу тачно показује сву дубину различитости политичких ставова и како неповерење може поделити друштво.

Остаје питање: Да ли Кини треба "демократија"? И да ли је потребно или чак могуће "универзалне вредности" интегрисати у друштва са другачијим историјским и културним обележјима?

Климатске промене и папа као портпарол новог светског поретка


Према плану, Ватикан треба да 18. јуна објави енциклику папе Франциска о климатским променама.

Један од говорника који ће представити енциклику је професор Џон Шелнхубер, оснивачки директор Потсдамског института за истраживање климатских утицаја. Шелнхубер је саветовао немачку канцеларку Ангелу Меркел код питања опасности од глобалног загревања. Како преноси Брајтбарт, професор је изјавио да је на свету шест милијарди људи превише.

Шелнхубер је познат по промовисању драконских мера против климатских промена. Године 2009. је предложио "угљендиоксидни буџет" за сваког појединца на планети. Такође је изложио "Мастер план" трансформације друштва - стварање система Светске владе са Уставом Земље и Планетарним судом.