Русија Кини изнајмљује 115,000 хектара у Сибиру?!

© ITAR-TASS/Vladimir Sayapin
МОСКВА, 26. јуна / ТАСС /. Власти руског Прибалкалја кажу да ће почетком следеће године можда потписати споразум са кинеским инвеститорима, о изнајмљивању 115.000 хектара земљишта на 49 година, изјавио је у петак гувернер Константин Илковски.

Неколико јавних организација и посланика је изразило забринутост због споразума, да се њиме може угрозити национална безбедност, и планира да од председника, премијера и безбедносних власти затраже да преиспитају одлуку и да је ставе на јавну расправу.

Киргизија: Сједињене Америчке Државе припремају још једну "обојену револуцију" (ВИДЕО)


У Бишкеку, главном граду Киргиске Републике, пре једног дана су пред парламентом одржане демонстрације против уставних амандмана које је иницирала владајућа већина. У протесту што су га организовале јавне организације и борци за људска права учествовало је око 50 људи, који су носили транспаренте са прецртаним ликовима лидера већинске партије и шефа предсеничке администрације, и извикивали пароле "СТОП продавању земље!", "Не безакоњу!" и "Не силујте Устав!". У протесту је учествовао и добро познати киргиски активиста и борац за људска права, председник јавне организације "Партнерска група Прецедент", Нурбек Токтатунов.

Истог дана се у поподневним сатима на интернету појавио снимак, чији аутор тврди: "Један од организатора митинга, Нурбек Токтакунов, састао се у свом уреду са америчким амбасадор у Киргизији Ричардом Мајлсом."

Истим Ричардом Мајлсом којег републикански медији зову "геније обојене револуције".

Зоран Ђинђић, Ричард Мајлс и Миодраг Перишић, Београд 3. фебруар 1995. године (Извор:| Virtuelni Muzej Zorana Đinđića

„Руски хеликоптери“ отпочињу употребу композитних материјала при дизајнирању Ми-8

Ми-8

Како пишу РИА Новости, Александар Михејев, генерални директор  „Руских хеликоптера“ је изјавио да ова фабрика отпочиње са увођењем нових композитних материјала при дизајнирању лако оклопљене верзије Ми-8, најбољег (прим.прев.) средње-транспортног хеликоптера.

Војни авиони: италијански М/Т–346 и руски Јак-130

М-346

Авион М/Т – 346 је школско-борбени двосед тежак 9,5 тона. Максимална брзина овог авиона износи 1000км /ч, а тактички радијус са два подвесна резервоара (која се касније одбацују) му је 2500 км. Може понети три тоне наоружања: бомбе, ракете и топове смештене у подвесним контејнерима. М-346 је одличан школско-борбени двосед чија је производња отпочела 2009. године, а развој 1990-е године у облику заједничког улагања са Русијом. Пројекат је 2000-те године ипак раздвојен, а Русија је наставила да развија авион у облику Јак-а 130.