Да ли Тунис треба Вашингтону да захвали за недавне терористичке нападе?

Извор: Obama's ISIS Project is Nothing but a Pretext to Murder and Destroy Syrian Society Information Clearing House - ICH

После терористичког напада милитаната Исламске државе (ИДИЛ) на хотелско одмаралиште у Тунису 26. јуна, када је убијено 39 људи, ситуација у земљи је почела да се примиче тачки кључања. Овај напад је однео више живота него било који други масакр у историји Туниса. Туниске власти су најавиле затварање више од 80 џамија, које су, према речима премијера Хабиб Есида, постале расадници насиља. Јавност се још није потпуно опоравила од шока, а сутрадан је у покрајини Кеф дигнут у ваздух полицијски аутомобил.

Напоменимо да су туниске власти у марту, када су наоружани исламисти упали у музеј Бардо и убили 20 страних туриста, прогласиле повећану опасност од терористичких напада. Оружани сукоби између исламиста и локалних полицијских јединица су од 2011. године постали свакодневица, када је Бен Алијев режим срушен у "Арапском пролећу", покрету који је иницирао Вашингтон. Од тог тренутка је у безбројним терористичким нападима убијено на стотине цивила. Само неколико примера: