Руска шала и комика

Једна глава - добро, две главе - боље

Сајт Fort Russ служи разбијању медијске блокаде и информисању западног читаоца (понајпре, али ето, драгоцен је и нама). Можда и због тога у редовној рубрици Fort Russ: Week in Humor има и шала које потписник ових редова не разуме, зато је пред вама само избор.

Fort Russ, а и друге руске изворе на енглеском језику и иначе треба редовно посећивати, јер не можемо постићи да преведемо све што колеге објаве, ма колико то било важно и колико ми хтели - једноставно нас нема довољно и нема средстава да се плате преводиоци који од превођења живе, па не могу себи допустити да раде волонтерски. Зашто и ви не бисте дали свој допринос, ако знате енглески и/или руски, наравно?

Идите овим путем па се ј... И не дајте се задржавати.

Радио "Звезда": Елита руских специјалних снага - "Алфа" (аудио-видео образовни подкаст)

Љубазни људи: "Алфа"
Али прво о појму "подкаст":

"Подкаст ( је дигитална датотека која садржи аудио или аудио-видео запис који се дистрибуира путем интернета користећи РСС (RSS) технологију, а намењен је гледању (или слушању) на рачунару, дигиталном преносном плејеру попут Ајпода ((iPod) или телевизије користећи уређаје попут Епл ТВ.

Изворни назив подкаст је сложеница речи POD (Personal On Demand) и енглеске речи broadcast (емитовање). Иако су на почетку поткасти били искључиво аудио датотеке, најчешће у мп3 формату, данас се за подкаст углавном сматрају видео-садржаји. Видео-подкаст се још назива и водкаст(eng. vodcast), а особе које се баве подкастингом се називају подкастери. РСС агрегатори специјализовани за скидање подкаста зову се подкечери."/Извор:Podkast — Википедија, слободна енциклопедија)

Весник Кавказа: Како Русија види реформисане Уједињене нације

Панорама сале Генералне скупштине УН (Фото: UN General Assembly hall - United Nations General Assembly)

Пре 70 година, Сан Франциско је постао колевка глобалне промене, када су се у њему окупили представници 50 земаља, да потпишу и разраде Повељу Уједињених нација, и обећају да ће заједнички радити на остваривању мира, просперитету и поштовању људских права. Службени језици Уједињених нација данас су арапски, кинески, енглески, француски и руски језик, а организација пружа платформу са које представници сваке земље могу да изнесу своје ставове. Замисао је била да УН буду механизам којим ће владе различитих земаља проналазити заједнички језик и заједнички радити на решавању проблема. Међутим, стручњаци верују да сада, управо од државе у којој је Повеља пре 70 година потписана, прети опасност од разарања Уједињених нација.

Члан Јавне коморе Сергеј Марков верује да постоји потреба да се крене са постепеним трансформисањем Уједињених нација: "Сједињене Америчке Државе би хтеле да Уједињене нације буду послушан извршилац њихове воље, као што је овде некад била Скупштина за Централни комитет КПСС. Ако не успеју, САД ће покушати да маргинализују Уједињене нације, тако да им се не мешају у вођење њихове политике у глобалном свету, и да могу раде све што хоће. Са таквом опасношћу се суочавају и Русија и цео свет, јер Уједињене нације могу постати привезак Стејт департмента, или бити маргинализоване и остављене покрај пута, односно САД могу створити алтернативну организацију у којој ће доминирати. Сједињене Америчке Државе представљају претњу постојању Уједињених нација, зато што желе да доминирају, а Уједињене нације се као инструмент, али у којем државе имају право да гласају, не уклапају у такав оквир."