Путин у експедицији Руског географског друштва


Председник Русије Владимир Путин 15. јула, 2013.год. у подморници Ц-Екплорер 5 после разгледања остатака фрегате "Олег"потонуле у 19. веку, у Финском заливу Балтичког мора. Извор: Vladimir Putin Is a Man to Be Reckoned with (43 pics) ~ Crack Two

Руски председник Владимир Путин планира да учествује у експедицији Руског географског друштва на Криму. Експедиција ће истражити места повезана са Путем свиле и антички брод на дну Црног мора, пише Известија.

Демократија Четвртог рајха: Немачки новинари осумњичени за издају државе

Немачка тајна служба прошле године је покренула посебне јединице за надзирање интернета. То су сазнала и објавила двојица истраживачких блогера. Добили су новинарске награде, али су сада – осумњичени за издају. 

Маркус Бекедал и Андре Мајстер. Netzpolitik.org

Државно тужилаштво Немачке је против двојице новинара netzpolitik.org повело истрагу зато што је тај блог у пролеће објавио интерне документе унутрашње тајне службе, која се у Немачкој зове Служба за заштиту уставног поретка. Новинари Андре Мајстер и Маркус Бекедал су о томе писмено обавештени 24. јула, а јавност је за то сазнала јуче.

У писму државног тужилаштва пише: „Савезно државно тужилаштво је повело истрагу због сумње за издају (на основу параграфа 94 Кривичног законика), због текстова објављених на интернет блогу  Netzpolitik.org 25. фебруара, 2015 и 15. априла 2015. под насловом Тајна киша пара: Служба за заштиту уставног поретка ради на масовној анализи садржаја на Интернету (ажурирано) и Тајне јединице: представљамо нову јединицу Службе за заштиту уставног поретка за развој надзора интернета. Полазна тачка за покретање истраге су биле кривичне пријаве Савезне службе за заштиту уставног поретка.“

Могућа и доживотна робија




У поменутим чланцима Нецполитик је цитирао извештај Службе за заштиту уставног поретка састављен за поверљиво тело буџетске комисије, који је био означен као – недоступно за јавност. У Немачкој и ЕУ је уобичајена класификација докумената на: строго поверљива тајна, тајна, недоступно за јавност и само за интерну употребу. У том извештају је реч о формирању нове јединице Службе за заштиту уставног поретка за праћење интернета, са циљем да на друштвеним мрежама као што је Фејсбук анализира и прати контакте и профиле радикалних особа и екстремиста.