Сава Росић: Наша Деца


У суботу увече, заокупљена својим послом, изненада зачујем сложну грају из околних зграда. Пожурим да укључим телевизор, па се извалим у наслоњачу да поново уживам у радости коју (сасвим заслужено!) исијавају наша Деца. Не пратим спорт, али овог лета нам се ти узвишени тренуци често догађају – јамачно носећи важну поруку...

За почетнике: Седам дистрибуција линукса које нису засноване на Убунтуу

Које су најбоље дистрибуције линукса за почетнике?
Пингвин Тукс, маскота линукса
 
Читаоци FOSS-a ми често постављају ово питање и ја обично одговарам са Убунту, Линукс Минт, Елементари ОС, а споменем и неке друге, мање познате, дистрибуције засноване на Убунтуу. Расправе се обично воде на тему Убунту контра Линукс Минта.

Али, читалац Дејвид Бар је прошлог месеца затражио да кажем која је верзија линукса што није направљена на Убунтуу најбоља за почетнике.

Који су критеријуми за одређивање дистроа за почетнике? По мени:

• једноставна инсталација
• компатибилност с хардвером
• употребљивост чим се "отпакује"
• већ инсталиран користан софтвер
• подршка заједнице корисника дистроа


Па да кренемо. Без неког посебног реда:

Глас разума: Француски председник Франсоа Оланд води политику која штети привреди

François de Mistral (Извор: VoxEurop.eu)

Тако пишу француски медији.

Посебно забрињава пропаст два за Париз веома важна уговора - о испоруци два носача хеликоптера типа "Мистрал" Русији, и уговора о продаји 126 "Дасоових" ловаца "Рафал" Индији.

Ове недеље је и званично објављено да су Москва и Париз раскинули уговор о испоруци "Мистрала", направљених по поруџбини Руске Федерације. Јелисејска палата је морала да због тога плати више од 1,1 милијарде евра, али Оланда паре не интересују -пише француски лист "Булевар Волтер".