Правда.Ру: Хоће ли Саудијци убедити Русију да преда Асада? (Видео)

Фото: АП

Краљ Саудијске Арабије Салман бин Абдулазиз Ал Сауд ће у званичну посету Русији стићи крајем 2015. Како ће то утицати на руску политику на Блиском истоку? Да ли ће Кремљ промени свој став у погледу Сирије? Правда.Ру је на та и слична питања затражила одговоре од професора Ефима Резвана, познатог арабисте и исламолога.

Односи између Русије и саудијске монархије драстично и нагло су се побољшали. Очекујемо посету саудијског краља. Раније је на Економском форуму у Санкт Петербургу потписан споразум вредан 100 милијарди долара. С обзиром да су односи Русије и Саудијаца погоршани због Сирије, шта је у питању, откуд одједном толико пријатељство?

То је у вези са садашњим револуционарним активностима на Блиском истоку. А ирански нуклеарни споразум дефинитивно је подстакао Саудијце да траже контакте са Руском Федерацијом.

Саудијци виде да су Американци спремни да их изневере, иако су им дугогодишњи партнери. Уствари, Американци никада не стављају све јаја у једну корпу, а одувек им је стратегија "завади па владај".

Пол Крејг Робертс: Огњем и мачем по "мењачима новца у храму"

Европа је преплављена избеглицама због хегемонистичке политике Вашингтона и Израела на Блиском истоку и у Северној Африци, политике која је резултирала покољем великог броја цивила. Прилив избеглица је толико велики да се европске владе међ собом препиру ко ће их примити. Мађарска разматра изградњу ограде, онакве какву су дигли САД и Израел, да би непожељне држали напољу. Западни медији врве извештајима у којима се осуђује прилив миграната. Ипак, нигде ни помена о узроку проблема.

Европске владе и њихов нехајни популус сами су одговорни за свој проблем с имигрантима. Европа четрнаест година подржава агресивни милитаризам Вашингтона који је побио и дислоцирао милионе људи који никада прста нису дигли на Вашингтон. Уништавање читавих земаља као што су Ирак, Либија и Авганистан, а сада Сирија и Јемен, као и наставак америчког покоља пакистанских цивила уз пуно саучесништво корумпиране и издајничке владе Пакистана, произвело је проблем избеглица који су идиотски Европљани сами себи наметнули.