Ерик Зисе: Украјински режим сада зебе од повратка Донбаса у Украјину


Украјински информативни сајт "Апостроф" је 6. септембра објавио чланак под насловом "Путин ће покушати да Донбас врати Украјини - Герешченко" у којем је цитирао истакнутог члана украјинског парламента који је и члан одбора за надгледање рада служби безбедности Украјине, Антона Герашченка:

"За Украјину би да поново апсорбује отцепљени Донбас (са Доњецком и Луганском области) била политичка катастрофа, осим ако тамошње становништво не буде елиминисано. Путин ће урадити све да Донбас врати Украјини... да би проруски становници Доњецке и Луганске области гласали и променили конфигурацију власти наше земље.
Путин је учинио све што може да Украјину подели изнутра. Пре свега, ту је подела Врховне раде о спровођењу нових парламентарних избора. Чим буде видео да су ти планови стварни, тј. да ће Донбас поново гласати на украјинским националним изборима, сигурно ће покушати да Донбас врати Украјини, да би тамошњи становници у њима могли да учествују. Због чињенице да гласачи с Крима и из Донбаса нису учествовали на прошлогодишњим парламентарним и председничким изборима, структура украјинске власти је драстично измењена. Већина парламента припада проевропским снагама (а САД су инсталирале владу), али ако бирачи из Донбаса опет буду имали прилику да гласају у Украјини, јасно је да ће тада подржати проруске политичаре. То би озбиљно променило однос снага у земљи.. Дакле, још једном да кажем, ако Путин види да ће се одржати превремени парламентарни избори и осети да се Украјина може поделити узнутра, учиниће све што може како би нам вратио Донбас."

Герашченко не каже да Донбас не треба да буде заузет и да његова територија поново буде део територије Украјине. Герашченко каже да становници Донбаса не могу бити део Украјине, да не могу поново бити Украјинци - они не могу бити људи којима се дозвољава да гласају на украјинским националним изборима. Антон Герашченко само каже да ти људи морају бити елиминисан ако и када се Донбас врати Украјини.

Јалта, Крим, Русија: Путин и Берлускони уживали у шетњи обалом (Видео)

Извор: РТ

Russia Insider:

"Руски председник Владимир Путин и бивши италијански премијер Силвио Берлускони су уживали у шетњи обалом, сусрету са грађанима и ручку у руском туристичком месту Јалта."

Франкфурт, Немачка: Турци против Курда у уличној тучи (Видео)

Ћирилизовано: Немци су заслужили да им се овакве ствари дешавају у кући, али не треба сеирити, ни за кога није добро да се турско-курдски рат шири на Европу.

РТ:



Снимци "миграната" које велике медијске куће одбијају да објаве


Зашто велике медијске куће објављују само снимке који мигранте показују у позитивном светлу?

Ово нећете видети на Си-Ен-Ену, Би-Би-Сију...

И Турци кажу: јефтино пиво

Из срп­ског је­зи­ка су, на при­мер, сле­де­ће ре­чи: ga­cak га­чац, gupçe гу­би­ца, ko­sat ку­са­так, mut­ka мот­ка, pa­puk па­пак, pa­pa­ra по­па­ра, pi­va пи­во, şuba­ra шу­ба­ра


Дарко Новаковић

Ви­ше­ве­ков­на тур­ска вла­да­ви­на на те­ри­то­ри­ји Бал­ка­на, на ко­ме су жи­ве­ли ју­жно­сло­вен­ски на­ро­ди ре­зул­ти­ра­ла је усва­ја­њем и ши­ре­њем ве­ли­ког бро­ја тур­ских ре­чи. Ме­ђу­кул­тур­ни и ме­ђу­је­зич­ки кон­так­ти отво­ри­ли су и пут ула­ску сло­вен­ске лек­си­ке у тур­ски је­зик. У овој сво­је­вр­сној тр­го­ви­ни ре­чи­ма знат­но ма­њи број сло­вен­ских ре­чи на­шао је сво­је ме­сто у тур­ском је­зи­ку. Нај­но­ви­ја ис­тра­жи­ва­ња по­ка­зу­ју да у са­вре­ме­ном срп­ском је­зи­ку има око три хи­ља­де тур­ци­за­ма, док тур­ски књи­жев­ни је­зик бе­ле­жи све­га око сто ре­чи из сло­вен­ских је­зи­ка.