Амерички министар одбране: САД ће подржати Сирију у отпору руској агресији (ВИДЕО)

Ћирилизовано: Није ни чудо што мучени наредник има тикове кад мора да најављује овакве глупости.


The Diplomat: Односи Кине и Русије у погледу Арктика - одмрзавање или залеђивање?

Кина повећава присуство на руском Арктику. Шта Москва о томе заиста мисли?

Извор: The Economist

"Држава нема вечне пријатеље или савезнике, само вечне интересе." Обично приписиване британском премијеру лорду Палмерстону, ове речи би могле да буду корисно полазиште у размишљању о кинеско-руским односима на Арктику. Према серији чланака које је недавно објавио "Баренц обсервер", Кина и Русија појачавају сарадњу у експлоатацији природних ресурса на руском Арктику (видети овде и овде). Иако ово није богзна каква новост, оно што је интересантно јесте могућност да је такав обим сарадње подстакнут санкцијама Запада против Русије, наметнутих због интервенције Русије у Украјини и анексије Крима.

Знате ли како би изгледао свет без линукса? (ВИДЕО)


Јесте ли икада покушали да замислите како би изгледао свет без линукса? Вероватно нисте, али из кровне организације овог оперативног система стиже занимљива серија видео клипова који ће вам показати управо то - како би свет изгледао без линукса.

Ћирилица коначно у градском превозу

Осим нових цена градског превоза у Београду и нових зона, систем Бус плус уводи још једну новину. Сада ће житељи српске престонице на тзв. валидаторима информације о стајалишту, преосталом износу на њиховој карти, као и зони у којој се налазе, у аутобусима моћи да прочитају на ћирилици. Ову промену су, како кажу у Бус плусу, увели по угледу на друге земље.

Софтер спреман: Аутобус ГСП Београд (Фото: А. Чукић)

 - У свету се и кроз јавни градски превоз ради на очувању језика. Наравно, за странце смо омогућили опцију на енглеском језику. Сматрамо да су српски језик и ћирилица у кризи и зато на овај начин дајемо допринос њиховом очувању - кажу у "Бус плусу".


Правда.Ру: Саудијски министар одбране долази у Москву ради постизања компромиса о Сирији (ВИДЕО)

Фпто: Правда.Ру, архив

Министар одбране Саудијске Арабије, принц Мухамед бин Салман, у недељу, 11. октобра долази у Москву у званичну посету, јавља "Комерсант" позивајући се на извор из амбасаде Саудијске Арабије. Према новинама, принц треба да се састане са председником Русије Путином у Сочију, где ће присуствовати трци Формуле 1 за Велику награду Русије. Ово ће бити Мухамед бин Салманова друга посета Русији ове године.

Хама, Сирија: Руски хеликоптери Ми-24 тамане терористе (ВИДЕО)

Хама, пре "умерених терориста" (Фото: Ефи Швајцер / Википедија)

Досадило им да само стражаре - РТ: У заштити руске базе у Сирији и борбени јуришни хеликоптери Ми-24 (ВИДЕО) - па раде оно што им и јесте основни посао: