Off Guardian: Да ли су Белгијанцима потребне још и грађанске слободе поред толиких смешних мачића?


У ономе што је можда тек проба за представу која ће се одвијати по целој Европи, главни град Белгије потпаде под ванредно стање. Грађанима је саветовано да "кад год је могуће избегавају места са пуно људи као што су трговачки центри и станице јавног превоза, и да не иду на концерте и масовне догађаје". Саобраћајни систем је заустављен. Улицама патролирају до зуба наоружани војници и полицајци и војна возила. Грађанима је речено да не излазе из станова. Град на фотографијама делује пуст, осим што су ту џентлмени са аутоматским оружјем.

Да ли је Европа за Израел изгубљена? (Видео)


На дебати Оксфордске уније о Ирану у којој сам учествовао у четвртак увече, чекао сам на неизбежан аргумент да губимо време борећи се са Исламском републиком, јер је прави вук у јагњећој кожи, наравно, јеврејска држава. Стигао је неумитно, у првих тридесет минута, када се расправи придружио брадати исламски студент који није изгледао много другачије од мене (срећник, згодан ђаво). Он је тврдио да је Израел, држава апартхејда, одговорна за права зверства на Блиском истоку. Зашто се онда гњавити с одвлачењем пажње на Иран?


"Из архиве" - а ново (обавештење)

Убедљиво најчитанији чланак прошле недеље објављен на "Ћирилизовано" био је архивски: Ћирилизовано: Да се не заборави: Африка Француској још увек плаћа колонијални порез - на "бенефите француске колонизације".

Операција "Париски напад" му је (још једном!) дала нови контекст и старо је постало ново, актуелно.

Верујем да међу оних 1500 превода колико сам урадио пре покретања "Ћирилизовано" има бар неколико стотина чланака/превода трајније вредности. Зато ће их на овим страницама сваког дана бити по један-два, јасно означена са "Из архива". Али, актуелност ће им бити истакнута још једним, новим преводом. Пример: објављени чланак Ћирилизовано: Гилад Ацмон: Јеврејска статистика и, следећи, из архива, "Да ли је Европа за Израел изгубљена".

Гилад Ацмон: Јеврејска статистика

Ултрационистички "Џуиш кроникл" (Jewish Chronicle)је прошле недеље објавио да би "41 одсто младих Јевреја подржало санкције против Израела, ако би то допринело миру". Ово вам можда изгледа као да млади Јевреји, најзад, иду у добром правцу. Не баш.

И "Џуиш кроникл" је убрзо изменио свој чланак, да би исправио погрешан утисак. Иако двоје од пет младих Јевреја подржава санкције Израелу зарад мира, већина их верује да "на палестинској страни нема кредибилног партнера".

Дакле, сви ти млади Јевреји подржавају миротворност Израела - под условом да једног дана нађе партнера. Као да Јевреји могу да бирају своје непријатеље. По тој логици, бар 40% младих би радо возило "ролс ројс" само кад би могло да га себи приушти.