War News Update: Неће бити Трећег светског рата

Билал Ердоган са умереним главосечама

Турска већ два месеца упозорава да ће обарати руске авионе. Ситуацију је искомпликовало то што Турска део ваздушног простора Сирије сматра својим "тампоном", заштитом од повређивања сопственог ваздушног простора... што изазива недоумицу шта Турска мисли где су јој границе.

А и развој догађаја на терену иде у корист сиријске владе, а на штету Турске. Турски савезници су опкољени и/или поражени (види претходни пост), а подршка Русије курдским снагама у њиховом рату против Исламске државе је изазвала гнев Анкаре која те исте курдске снаге сматра за претњу сопственом суверенитету. Руско бомбардовање  нафтних постројења и камиона- цистерни Исламске државе - а нафта се углавном извозила у Турску - озбиљан је финансијски ударац за неке Турке. (Изгледа да је највише заболео Ердогановог сина, погледати овде; и зета, погледати овде - прим.прев.)

И? Шта сад?

Deep Resource: Последице турског обарања руског авиона


1. Крај "Tурског тока", што енергетску ситуацију у Европској унији чини још неизвеснијом.

2. Крај масовних посета руских туриста Tурској (западних туриста у било којој муслиманској земљи већ сада скоро да нема).

3. Повећање наклоности према Русији - Немаца, који мрзе и саму идеју чланства Турске у Eвропској унији. 

Александар Меркурис: Савеза Русије и Запада ни на видику

Приче о некаквом оствареном продору у односима су претеране. Нема никаквих доказа да је западна елита променила свој базични непријатељски став спрам Русије.



Одкако је 30. септембра почела руска војна интервенција у Сирији, а нарочито од напада у Паризу, све више и више се прича о савезу Запада и Русије.

Иако не бих хтео да вам кварим оптимизам, ипак треба рећи да савеза нема, као што нема ни било каквог трага о стварном попуштању непријатељства Запада према Русији.