Пуковник Касад: Вилајет Хорасан - Исламска држава осваја Авганистан и шта то значи за Русију


Што се тиче "Исламска држава осваја Авганистан" у наслову, прво вести, онда ћемо коментар.

Око 1600 заклетих милитаната Исламске државе (ИД) заузело је знатан део четири авганистанске провинције јужно од Џалалабада. "Тајмс" примећује да авганистанска ИД чини исто што је чинила у Ираку и Сирији: прво неприметно убацује милитанте, а затим заузима територију.

Има извештаја да терористи овде поступају посебно сурово и мучењима и погубљењима приморавају да локално становништво масовно бежи из својих домова. Труд авганистанске војске у сузбијању милитаната ометају знатни губици у људству, око 500 војника за месец дана.  Напредовање ИД потпомаже раскол унутар талибанских редова, настао после повлачења војске земаља Запада из Авганистана. Не може се искључити могућност да су за смрт талибанског вође муле Менсура одговорни талибани који су се придружили Исламској држави.

Исламска држава привлачи незадовољне талибане, као и већину чеченских и узбекистанских милитаната. Они тренутно нису "међународна претња" као на Блиском истоку, али могу то постати за три до пет година, каже високо рангирани дипломата из Кабула. Из разлога које не разумемо у потпуности, овдашња Исламска држава има пуно новца, много више него талибани.

Хака министра одбране Братислава Гашића


Ћирилизовано: Знате шта је хака? Добро, али за оне који не знају ево шта каже "књига" интернет генерације и оних "нисам ти ја за школу", како рече један од нових уредничких ентитета:

 "Хака је традиционални ратни поклич, плес или изазов Маора са Новог Зеланда. Изводи се у групи, енергичним покретима, ступањем о тло те попраћен узвицима. Популаризизовала га је новозеландска рагбиј репрезентација чији играчи изводе хаку пре сваке утакмице.

Хака није искључиво ратни плес, па га изводе и жене и ђеца из забаве, за добродошлицу гостима, те при прославама великих резултата или успјеха. Ратну хаку (перуперу) су изворно изводили ратници пре битке, наглашавајући своју снагу и јунаштво како би застрашили противнике. Осим перуперу постоје хаке вхакату ваевае, туту нгараху, и најпознатија Ка Мате која је посвећена маорском ратном вођи Те Раупараху." - Haka - Wikipedija

Е, данас нам је хаку извео српски министар одбране. И то не са хеликоптером и по цену људских живота као раније, већ на правом месту, за ватиканоидни таблоид "Ало!" и своје есенесовце (за кога би друго?).

Да вам не одузимамо превише времена, следи интервју, а затим, чисто поређења ради, видео "Највећа хака свих времена"  - до данас - "Кивији" су аматери за нашег лумена (са тенкчетом).

MINISTAR ODBRANE OTVORENO ZA ALO!: Jači smo od Hrvata!

 Autor: Milica Dakić

 

Jedno svetsko istraživanje nedavno je pokazalo da je Hrvatska i te kako vojno jača od Srbije, a komšije se naoružavaju balističkim raketama.


Ministar odbrane Bratislav Gašić
Ministar odbrane Bratislav Gašić , Foto: Goran Srdanov