уторак, 05. јануар 2016.

Доксинг – прикупљање информација за успешно интернет троловање

Извор: Internet Trolls are Sociopaths, Narcissists, and Sadists: We Agree!

Једини начин да се заштитите од плаћања тридесет пица и неколико проститутки послатих на вашу адресу јесте да обратите пажњу какве информације о себи остављате на интернету. Савршене мете су управо оне особе до чијих информација можете лако доћи. Трол, или особа која жели да испровоцира неку реакцију ће се потрудити да добијене информације на „најбољи“ начин искористи.

Ево неколико ставки на које требате да обратите пажњу:

- Право име и презиме и адреса становања.  Наиме, уколико је ова информација остављена на вашем популарном блогу, Твитер профилу, на неком од сајтова за стримовање ваше веб камере, чини вас идеалном метом за напад.

- Корисничко име за Скајп увек, али увек делите само са особама које познајете. Из корисничког имена се могу добити подаци попут ваше ИП адресе из које се даљом претрагом могу добити ваше координате и место становања. Уколико вам трол зна и име и презиме, преко Whitepages.rs - Belestrane Serbia или неких других белих или жутих страница ће пронаћи не само вашу адресу него и број телефона.

Неки од познатијих "skype resolvera" (страница које омогућавају да се помоћу корисничког имена за Скајп добије ИП адреса) су: MostwantedHF, WhoIS, Hanz Resolver. Ови сајтови нуде опцију црне листе (да платите да се ваше информације не приказују). Битно је напоменути да може доћи и до ДДоС напада уколико је ова информација откривена.

- Број телефона. Уколико сте Фејсбук налог повезали са телефоном једноставно укуцавши број код пријављивања, трол може да види чији је то налог.

- Слике које остављате.  Треба рећи да постоји нешто што се назива  "reverse image search" помоћу којег трол може да претражи вашу слику и пронађе профил на неком форуму којег се ни не сећате да сте га направили и баш на том профилу пронађе кључне информације.

- Социјални инжињеринг. Тролови често прибегавају овом начину прикупљања информација. Наиме, представе се као неки познати јутјубер или нека слатка девојка и траже ваше информације или да размените профиле друштвених мрежа.

Један од примера хаковања профила путем социјалног инжињеринга можете видети овде.

- Ваши пријатељи. Џабе је што сте ви заштићени када ваши пријатељи остављају податке по интернету. И овде трол може да искористи социјални инжињеринг и да од ваших пријатеља извуче информације. Скрените пријатељима пажњу да никако не одају податке о вама и да крију своје.

Навели смо само део онога чиме се тролови служе како би вам упропастили дан, а у горим случајевима и живот. Будите опрезни на интернету и никада не храните тролове.


Аутор: Драгана Т.
Извор: Doxing - Prikupljanje informacija za uspešno internet trolovanje
Ћирилизовао: Александар Јовановић
Покровитељ преводилачке делатности блога "Ћирилизовано": Јелички дукат

Нема коментара:

Постави коментар