Прави разлог зашто саудијска и друге сунитске владе ратују против шиита

На шиитској земљи су сва нафта и гас Персијског залива.

Извор: SanDiegoUnionTribune.com

Иако се сунити и шиити надгорњавају више од хиљаду година, све до недавно су углавном живели у миру.

Зашто је баш сада, и то више земаља, ушло у отворени рат?

Савремена геополитика углавном "иде" на угљоводонике, тј. нафту и гас.

Да ли то важи и за сунитско-шиитски рат?

Да. Сједињене Америчке Државе и савезници подржавају суните у борби против шиита - рату за нафту.

Испоставило се да је лавовски део блискоисточних нафтних резерви у шиитским земљама или на територијама шиитске мањине у већински сунитским државама.
Или, што рече Џон Шварц у "Интерсепту" ове недеље:

"Већим делом, сукоб се може објаснити овом фасцинантном мапом коју је израдио М. Р. Изади, картограф и главни предавач на Школи за специјалне операције Ратног ваздухопловства САД Универзитета за специјалне операције на Флориди.

Мапа показује да, због чудне корелације верске историје и анаеробног распадања планктона, скоро сво фосилно гориво Персијског залива лежи испод шиита. исто важи чак и за саудијску арабију, где је већина нафтних поља у источној, већински шиитској области.

Стога и не чуди што је једна од највећих бојазни династије Сауди могућност да ће се шиити једног дана отцепити, и са свом својом нафтом приступити шиитском Ирану.

Страх је од 2003. године још и већи, јер су САД тада у инвазији обориле мањински сунитски Садамов режим, и ојачале већинско проиранско шиитско становништво. И сам Мухамед Бакир ал-Нимр је 2009. године рекао да ће саудијски шиити тражити отцепљење уколико саудијска влада не почне да се према њима боље односи.

Мапа приказује распрострањеност становништва по његовој верској припадности и доказане резерве нафре и гаса. Кликните да бисте видели читаву мапу ширег региона. Територије са већинским шиитским становништвом су представљене тамно-зеленом бојом, светло зелене су сунитске, а вахабијске/салафистичке, сунитске секте, љубичастом. Црном и зеленом бојом су означене области са нафтом и гасом, респективно.
Извор: Др Мајкл Изади и Универзитет Колумбија, Персијски залив 2000, Њујорк

Изадијева мапа јасно показује да се практично сво богатство Саудијске Арабије налази на делићу њене територије настањеном шиитима. (Нимр је, на пример, живео у Авамији, срцу саудијске нафтне области северозападно од Бахреина.)  Ако би се тај део источне Саудијске Арабије отцепио, династија Сауди би била пука сиротиња као и пре осамдесет година,

Смртна казна Нимру се делом може објаснити дешператношћу Саудија да искорене сваку помисао о независности код домаћих шиита. Сличан је разлог и за помагање Бахреину, нафтом богатој већински шиитској земљи, али са сунитском монархијом, да угуши "Арапско пролеће" 2011. године. И слична је била калкулација старијег Буша да се држи по страни када је Садам Хусеин 1991. године на крају Заливског рата употребио хемијско оружје у гушењу побуне ирачких шиита. Како тад рече колумниста "Њујорк тајмса" Томас Фридман, Садам је "одржао целовитост Ирака, на велико задовољство америчких савезника Турске и Саудијске Арабије".

Дакле, сунитске монархије Персијског залива у Саудијској Арабији, Бахреину, Оману, Уједињеним Арапским Емиратима сложно насрћу на Иран и свет шиита јер шиити живе на земљи богатој нафтним и гасним ресурсима - и чине све што је у њиховој моћи да започну сунитско-шиитски рат на читавом простору Блиског истока и Северне Африке, како би оправдале отимање шиитског богатства.


Извор:  Washington's Blog
Превод: Ћирилизовано за СРБски ФБРепортер и Центар академске речи, Шабац
Покровитељ преводилачке делатности блога "Ћирилизовано": Јелички дукат
 

Нема коментара:

Постави коментар

Пишите српски, ћирилицом!