Забрана готовине и негативне каматне стопе - укмећивање 21. века


Последњих неколико месеци све више је чланака којима се прокламује потреба влада и банака да елиминишу готовину. Сигуран сам да сте их и ви запазили.

Поручује нам се да готовину користе терористи и лунатици сваке сорте, па због тога, да не бисмо били разнесени или рашчеречени у сопственој кући, влада мора да забрани готов новац.

Што је очигледно и безочно утеривање страха народу. Готовина - у свакодневној употреби вековима, ако не и миленијумима - намах постаде смртно опасна. И то би требало да прогутамо?

Али инсајдери ову причу промовишу с добрих разлога. Први је, можда, просто зато што им се може: Запад је после 11.9. запљуснуо талас подлегања. Можда није дуговек, али се и даље ваља, па ако индустрија забаве успе да у податне умове усади довољно страха, прогутаће све што се од њих тражи и што им се да.

Али други разлог је неупитан:

Негативне каматне стопе

Ургентност забране једног од најтрајнијих ослонаца свакодневног живота значи да елита из сенке сматра да ће то ускорио бити неопходно. Изгледа да централне банке, Међународни монетарни фонд, Банка за међународна поравнања и они који иза њих стоје на елиминисање новца гледају као на основну стратегију сопственог опстанка.

Разлог је једноставан: готовина људима допушта да утекну од јединог што може спасити пљачкашки монетарни систем - негативних каматних стопа.

Да то истакнем, често цитирам познате речи Алана Гринспена из 1966. године, из његовог "ајнрандовског"  раздобља ( прим. прев.): Финансијска политика државе благостања захтева да богаташи ни на који начин не могу да се заштите.

То је тачно. Уз малу измену, језгровито објашњава и антиготовински рат:

Очување несолвентног новчаног система захтева да сопственици новца немају начина да га заштите.

Готовина је новац у руци и у доброј мери ван контроле банака. Али електронски новац - банковни рачун, кредит итд - остаје унутар банкарског система и у потпуности је подложан контроли банке.

Комбинација безготовинског новчаног система и негативних каматних стопа би била тиха и трајна верзија оног што је урађено на Кипру, где је влада напросто блокирала све рачуне, дозволила само минималне исплате преко банкомата, а затим у једном захвату покрала новац са више хиљада банковних рачуна.

Кипарски спектакл је био прилично велик, али мана таквог решења је што може да наруши легитимност власти. Стога је много боље да нема никаквих банкомата и новца.  Без банкомата и новца не би било ни редова бесних људи који се нешто сасшаптавају, остали би само изоловани "лузери" без надокнаде, што лижу ране гледајући телевизијске "експерте" који им поручују да се не брину, да могу мирно да  зуре у мрдајуће сличице.

Негативне каматне стопе ће банкама омогућити стопостотну контролу над тиме шта купујете. С тиме што би вам, чак и у најгорем случају, дозволиле да купујете храну, док би замрзле остатак новца. Обичан грађанин не би имао право на надокнаду, просто би био опљачкан. Али елегантно, не би имао на кога да упре прстом и да га окриви.

Негативна каматна стопа значи да се ваш банковни рачун смањује из дана у дан, аутоматски. Ваших 1000 долара у јануару  до децембра ће постати 950 долара. Где оде новац? Банкама, наравно, и власти. Исисаће вам све паре, кап по кап, а ви ништа нећете моћи да учините. Док ће банке и власт једним ударцем остварити следеће:

- Временски неограничено и аутоматско финансирање власти. Нема више пореских пријава, власт узима кад и колико хоће.

- Покривање ненаплативих дуговања великим банкама (а таквих је море).

- Да морате да потрошите све што имате чим вам се удели (јер би, ако одмах не потрошите, после добијали мање)

- Потпуну контролу система над вашим финансијама. Све би се надзирало, пратило, свака трансакција би морала да буде (не)одобрена с њихове стране. Ако банкама и власти нисте по вољи - просите.


Речју, негативне каматне стопе су најкраћи пут ка кметству.

Предложио бих вам да о томе поразговарате са пријатељима. Одмах, пре него што буде касно. Иначе ће нас банке и власт победити без борбе.


Аутор: Пол Розенберг
Извор: Free-Man's Perspective
Превод: Ћирилизовано

Нема коментара:

Постави коментар

Пишите српски, ћирилицом!