Српски културни центар: Проф. др Душан-Владислав Пажђерски о Кашубима

Поштовани пријатељи,


Дана 11. фебруара у 19.00 часова у Српском културном центру у Београду у Скерлићевој 12 гостоваће проф. др Душан-Владислав Пажђерски, који живи и раду у Гдањску (Пољска).
 
Душан-Владислав Пажђерски (рођен 21. марта 1967. у Зеници) је српски слависта, кашубиста, уредник, лексикограф, преводилац и популаризатор српске и кашупске културе.

Дипломирао је на Филолошком факултету у Београду 1992. Магистарски рад (пољски докторат) Пољско-српскохрватска – српскохрватско-пољска лексикографија је одбранио на Универзитету Адама Мицкјевича у Познању. Тренутно пише докторат (пољску хабилитацију) на тему српско-кашупских лексичких паралелизама.

Радио је у новосадском Радио 100, Издавачком предузећу Матице српске и Универзитету Адама Мицкјевича у Познању, а сада предаје (као научни сарадник; пољ. адјункт) српски језик на Универзитету у Гдањску.

Члан је Матице српске, Савета за кашупски језик и координатор Комисије за стандардизацију кашупског језика у Гдањску.

Добитник је годишње награде за допринос ширењу и неговању кашупске културе – Медаља Столема – за 2006. годину.

Објавио је више стотина краћих превода у часописима ВенацКрововиСвескеСвети ДунавПољаДневник, као и неколико књига (Лешека Колаковског и Јана Парандовског).

Оснивач је и управник „Пројекта Растко – Кашуби" (електронске библиотеке кашупске културе) који је регионално средиште културне мреже „Пројекта Растко“ за северну Пољску. Уредник рубрике посвећене светској књижевности у пољском часопису Кореспонденција с оцем.

Тема вечери су Кашуби, остатак средњовековног народа Поморјана који су давно населили област Померанију. 
 
Гости су велики пријатељи нашег удружења: проф. др. Миодраг Миша Милановић и Бранко Станковић, новинар РТС.


Домаћин вечери пуковник авијације у пензији Милорад Ђошић-пилот 

Извор: Кашуби - проф. др. Душан-Владислав Пажђерски

 
Александар Јовановић / Ћирилизовано: На овом блогу неће више бити прилога са сајта Српског удружења "Ћирилица" Београд, све док одговорни за оно што се тамо објављује не схвате да су апсолутна медијска неписменост, очигледна и по опреми и по уређивању текстова, и несређени чланци који захтевају ударнички рад и челично психофизичко здравље врхунских српских лектора - срамоћење и антипропаганда ћирилице.

Нема коментара:

Постави коментар

Пишите српски, ћирилицом!