Европски суд преиспитује легалност постављања хиперлинкова. Крај интернет новинарства?


Арс техника: Највиши европски суд разматра легалност хиперлинкова - потенцијално велики удар на кориснике интернета / Europe’s top court mulls legality of hyperlinks—shockwaves could be huge for Web users

"Замислите да морате да проверавате да ли је сваки ваш линк постављен без овлашћења.

Највиши европски суд разматра да ли сваки линк мора да се провери, да ли се тиме крше ауторска права, па ако не, тек онда може да се постави. Таква законска обавеза би навалила велики терет свакоме ко користи хиперлинкове, и тиме разорила интернет какав познајемо и волимо."

Read more ....


Уредник блога World News Update: Једна од ствари које читаоци овог блога воле управо је коришћење бројних линкова на друге изворе и вести. Али ако ЕУ суд одлучи да то није по закону... вероватно ћу с таквом праксом престати. Проналажење и постављање линкова захтева прилично времена, и мада проверавам да ли је дозвољено упутити на чланак, факат да стално и изнова морам да проверавам линкове на изворе са којима је до сада све било у реду би озбиљно наудила квалитету садржаја што га пружам.

Још вести о Европском суду и хиперлинковима:

Europe’s top court mulls legality of hyperlinks to copyrighted content -- Ars Technica
Highest EU Court Considers Criminalizing Website Hyperlinks -- Infowars
Europe considers the legality of the humble, yet powerful, hyperlink -- The Next Web
It killed Safe Harbor. Will Europe's highest court now kill off hyperlinks? -- The Register


Александар Јовановић / Ћирилизовано: Хиперлинкови или "живе везе" су за озбиљног читаоца, оног ко ће вест понекад да провери или да пође њеним трагом даље. За ту мањину и радим ово што радим, зато сам од почетка инсистирао на обавези сајтова који преносе превод с "Ћирилизовано" да морају да постављају и све линкове које је дао аутор и, понекад, ја додао. Што је био узрок бројних неспоразума па и прекида сарадње.

Не мислим да ће Европски суд донети такву сулуду одлуку. То неки залудан судија јариће броји. Али ако провера сваког боговетног линка буде и законска обавеза (мада, што напомену Рус и новокомпоновани Канађанин горе, савестан аутор/уредник/преводилац и иначе проверава да ли му је и под којим условима дозвољено да користи туђи рад), читалац, онај прави ће бити оштећен, а не онај ко му садржај даје. За "просечног" читаоца неће бити проблема. Погледајте праксу најчитанијих и "српских" и српских сајтова. Да ли преко хиперлинка можете да проверите аутентичност онога што сте прочитали на сајту, рецимо, Б92 или Факти, о (да простите) Web-tribune да не говоримо?

Дакле, Европски суд уствари дума да ли да олакша - крађу. Умножи/налепи сајтови ће једноставно туђе преносити као своје, уз мале измене. Но, ко хоће поштено, за њега ипак има решења. Биће више (суштински непотребног) рада и за произвођаче садржаја и радозналог читаоца, али о том - потом.


Извор: World News Update
Превео и приредио: Александар Јовановић / Ћирилизовано
Покровитељ преводилачке делатности блога "Ћирилизовано": Јелички дукат

Нема коментара:

Постави коментар

Пишите српски, ћирилицом!