Правда.Ру: Кад грчко јагњешце утихне

        

Ратно ваздухопловство Турске је грчки ваздушни простор нарушило више од двадесет пута, два у "виртуелним ваздушним борбама" - све у току само једног дана, у понедељак 15. фебруара. Грчка није учинила ништа да прекине вековну традицију да Турска пролази некажњенио. И? Грчка је изгубила суверенитет. Треба ли Русија да јој помогне?

Турске провокације

Повреде грчког ваздушног простора од 15. фебруара десиле су се између острва Хиос и Самос, као и између острва Лемнос и Лезбос - како су известиле грчке новинске агенције. Према саопштењу грчког Генералштаба, турски авион је прекршио правила летења у зони Контроле летења  Атине и ушао у грчки ваздушни простор 22 пута. Такви извештаји нису реткост. Према грчком Си-Ен-Ен-у, Турска је само у 2015. години грчки ваздушни простор повредила 1.375 пута, а од тога, у 135 случајева, авиони су били опремљени  борбеним комплетом.

Подсетимо се да је само неколико сати пошто је турски Ф-16 оборио руски Су-24 у сиријском ваздушном простору други турски авион повредио ваздушни простор Грчке. Чему таква дрскост? Повреда је учињена изнад грчких територијалних вода Егејског мора, у које турски ратни бродови редовно залазе да "патролирају".

Али конфликтне ситуације се дешавају и на највишем нивоу. Требало је да грчки премијер Алексис Ципрас 7. фебруара војним авионом лети за Техеран, али Турци нису прихватили план путовања преко Родоса јер Турска то острво сматра демилитаризованом зоном. Ципрас је морао другим путем, па је председник опозиционе странке Нова демократија, Јоанис Кефалогианис, изразио "забринутост због немоћи владе и премијера да бране суверенитет земље" - преноси грчки веб-сајт "Ефсин". Све у свему - мук.

Као и у случају Сирије, турска дрскост према суседу потиче из плана поновног успостављања Отоманског царства, што је циљ и актуелног председника Реџепа Тајипа Ердогана и премијера Ахета Давутоглуа.

Концепт турске "националне заклетве" је на снази од 1923. године. Њиме се полаже право на северни део Грчке до Солуна и на Кипар. У складу с таквим концептом, ревидиране су и поморске границе у Егејском мору, а што је разлог зашто Турска одбија да потпоше Конвенцију о поморском праву Уједињених нација.

Грчка није способна да се заштити

Грчка не одговара. Заборавила је стотине хиљада Грка протераних из Константинопоља и Мале Азије, и да се турска војска 1974 године искрцала на Кипар и успоставила ни од кога признату, осим од Турске, Турску републику Северни Кипар.

Атина и Анкара су 1996. године биле на ивици отвореног војног сукоба. Многи Грци су сматрали да су Турци оборили грчки хеликоптер, али је НАТО "помогао" да се случај заташка. Званично, хеликоптер се срушио због техничког квара. Што није одмогло да Турци буду још уверенији да ће им и надаље све пролазити некажњено.

Грчко вајкање због одлучног одбијања НАТО-а да интервенише у када су у питању грчко-турски односи је постала уобичајена ствар.  А опет, европска унија наставља с разговорима о чланству Турске у ЕУ, иако Турска не признаје постојеће границе с Грчком и подржава окупацију северног дела Кипра. Зашто Грци онда не устану и нешто о томе прозборе у УН? Или се обрате Хашком суду? Ту је и грчка војска са својим Ф-16, "миражима, "фантомима", системима "патриот" и С-300МУ1 и четири Тор-1.

Грчки генерали стално говоре да Грчка, затражи ли НАТО да подржи Турску у смислу Члана 5 Вашингтонског споразума (о узајамној помоћи), на то вероватно неће  пристати. Али би се пре рекло да хоће, хитро, као што ће прихватити и искључење из шенгенске зоне због избегличке кризе.

Нема ли земља суверенитет, нико јој га неће дати. Са спољном политиком какву води, Грчкој ће Турци отети и гасна поља откривена 2010. године.

Нафта раздора

Огромне резерве нафте и гаса су откривене у водама Израела, Грчке, Турске, Кипра и, можда, Сирије. Истовремено, вероватно случајно, ЕУ "бејлаутом" Грке претвори у робље, такво да је Грчка данас једина земља која још није прогласила своја права на ексклузивну економску зону у Егејском мору.

Међународни монетарни фонд тражи од Грчке да распрода своју нафтну индустрију. Да придода, Турска прети да ће, настави ли Грчка са потрагом за налазиштима нафте и гаса, то сматрати знаком војне агресије.

Да саберемо: Грчка је слабашна земља која је суверенитет изгубила због сопствених грешака. Треба ли Русија да јој помогне?

Судећи по томе шта Ердоган ради у Сирији, отворени оружани сукоб Турске и Грчке јесте могућ, али није у интересу турске владе да се туче на више фронтова", каже за Правда.Ру историчар, политички аналитичар и главни уредник часописа Проблеми националне стратегије, Аждар Куртов,.

"Турска сада шаље војску у Ирак и Сирију. Буде ли сукоба с Грчком, не мислим да ће то допринети већој подршци Ердогану, подршци коју још ужива код САД и неких земаља Западне Европе:"

"Русија мора да схвати да су грчкој влади, иако је Грчка православна земља, и руке и ноге везане финансијским обавезама према међународним финансијским институцијама које су под контролом САД. А и чланство у НАТО-у и Европској унији носи неке обавезе."


Аутор: Љуба Љулко
Извор: The silence of Greek lambs - PravdaReport
Превод: Ћирилизовано

3 коментара:

  1. И сад ово севе лепо применимо на Србију, и добијемо исти одговор. Али поставља се питање: зар је тај народ крив за то?

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. А ко је крив народу, било ком, који не може да запамти за шта је гласао гласајући за некога?

      Избриши
  2. Глупости су да је Грчка дужна да врати кредите: нека се прво види где су те паре завршиле, па нека их враћају они код којих су. А лавовски део узели су кредитори, као и они који су за невероватне паре продавали Грчкој наоружање, грађевинске радове, Олимпијаду, омастили су се и Грци-извршиоци, али народ свакако није.

    Грчка влада пристала је да врати кредите које је неко незаконито узимао. Зашто макар не истражи ко, где и како, и да конфискује зараду?

    ОдговориИзбриши

Пишите српски, ћирилицом!