Ројтерс: Русија упозорава Асада да не подрива план о примирју

Виталиј Чуркин (Фотографија: Лукас Џексон / Ројтерс)

МОСКВА -  Предсједник Башар ал-Асад је показао да је у раскораку са ставовима свог главног савезника, Русије, када је рекао да планира да се бори све док поново не успостави контролу над целом Сиријом - изјавио је у четвртак руски изасланик у УН.

У првом јавном показивању пукотине у савезу између Москве и Дамаска, изасланик у УН Виталиј Чуркин је изјавио да је Русија помогла Асаду да преокрене ток рата тако да је он сада обавезан да следи руску линију и посвети се мировним преговорима.

Чуркин је рекао да Русија ради на мирном решењу за Сирију, и да би покушај враћања контроле над целом земљом био и узалудан и још би омогућио да се сукоб развуче у недоглед.

На питање новинара "Комерсанта" о Асадовој изјави да ће наставити с борбом све док побуњеници не буду поражени, Чуркин је рекао:

"Русија је у ову кризу много инвестирала - политички, дипломатски, а сада и у војном смислу. Стога наравно да желимо да Асад то има у виду... Гледао сам председника Асада на телевизији ... Наравно да они не ударају на сва звона какве дипломатске напоре Русија предузима... Разговара се о примирју и прекиду непријатељстава у догледној будућности. На томе се и сада ради."

Москва и Дамаск иду укорак од краја септембра прошле године, када је Русија покренула ваздушне нападе у Сирији, фокусиране на побуњенике против Асадове власти.

Руски ваздушни напади су Асадове снаге спасли од неминовне пропасти и преокренули ток борбе у његову корист, што је разгневило Сједињене Америчке Државе и савезнике који су годинама радили на његовом поразу.

Западне дипломате су изразиле наду да ће Русија искористити утицај који има на Асада да га убеди да започне разговоре са наоружаним побуњеничким групама и да пристане да се повуче.

Било је незваничних извештаја да Асад одбија да се сретне с представницима опозиције које Москва предлаже као могуће партнере у преговорима, али Чуркинове примедбе су први јавни израз фрустрираности Москве због неспремности Асада да пристане на компромис.

Чуркин је о Асадовим изјавама још рекао: "Мислим да се у овом случају не треба водити оним што он говори - уз сво уважавање чињенице да су то опаске особе високог ранга - већ оним што ће на крају учинити... Ако сиријске власти... буду следиле Русију у разрешавању ове кризе, онда ће имати шансу да из ње изађу неокрњене части. Али ако на неки начин тај пут разоре... и ово је моје лично мишљење, онда би могла да настане веома тешка ситуација. И за саме Сиријце. Јер, без обзира на способност сиријске војске, ипак су им операције руске авијације омогућиле да своје противнике одбију од Дамаска."

"Ако заузму став да им не треба никакав прекид ватре, и да треба да се боре до краја и до победе, онда ће тај сукоб трајати веома дуго. Што је страшно и замислити", рекао је Чуркин.

Ћирилизовано:

Наравно, Ројтерсу није увек веровати, али у Руску реч ваљда нико не сумња: Москва говори о примирју, а Дамаск о рату до коначне победе | Руска реч

Мучно? Забрињавајуће? Итекако, нарочито Србима што дуже памте и сећају се Чуркинове и Лавровљеве сарадње с "партнерима" у сламању отпора Србије и Слободана Милошевића.




Извор: Russia warns Assad not to snub Syria ceasefire plan | Reuters
Превео и приредио: Александар Јовановић / Ћирилизовано

Нема коментара:

Постави коментар

Пишите српски, ћирилицом!