Опрема за информативни рат: Воркрејв и Редшифт

Доступан је нови број часописа ЛиБРЕ, обавезне литературе ћириличних (и оних других) садашњих и будућих пингвиниста, линуксаша. Ћирилично издање можете преузети на сајту ЛиБРЕ.

Текст који вам преносимо представља два корисна алата. Један од њих, Редшифт, заиста спада у групу програма које кад једном почнете да користите запитате се како сте досад могли без њих. Исто важи и за Ф.лукс - f.lux: software to make your life better, програм што га, поред слободног света, могу користити и поданици "Мајкрософта" и "јабучари".

ЛиБРЕ: Воркрејв и Редшифт

 

Преузмите: ЛиБРЕ! библиотека: Сигурни кораци малог пингвина

 О чему је реч?

Многи корисници линукса су напредни корисници рачунара који проводе многовремена у седећем положају. Када кажемо много, мислимо заиста много. Толикомного да можете видети хакера како потискује чак и основне физиолошке потребе, храну и жеђ, све док не реши проблем. Осим тога, ни на послу не смемо да занемарујемо своје здравље. Из тог разлога вам данас представљамо два алата која могу да помогну. Реч је о програмима Воркрејв (енг. Workrave ) и Редшифт (енг. Redshift ). Воркрејв је ту да вас подсети када би требало да се одморите, а Редшифт прилагођава боје на екрану у зависности од доба дана.
 
Редшифт
 
У време када су штедљиве сијалице све популарније, позната је разлика између белих и жутих. Такође, знамо да „неонке” исијавају плавичасту светлост, док је пламен свеће црвенкаст. Они који се баве фотографијом су још боље упознати са овом појавом. Реч је о температури светлости. Укратко речено, природна сунчева светлост је плавичаста и има релативно високу температуру (5000 келвина). Вештачко светло је жуто-црвено и има релативно ниску температуру (мању од 3000 келвина). Међутим, људска перцепција боја је таква да покушава да поништи утицај температуре спољашњег светла. Тако, на пример, бели папир увек видимо као да је бео, без обзира да ли га посматрамо под сунчевом светлошћу или унутар затворене просторије. Проблем се јавља када имамо две беле површине (бели папир и белу позадину на рачунару) које су различито беле.
Разлика је у томе што мозак тада није сигуран шта је ту заправо бело и чему да се прилагоди.

Људи који се професионално баве графиком, припремом за штампу или
фотографијом често се служе помоћним уређајима за калибрацију боја на екрану. Реч је о прецизном сензору који ради по сличном принципу као дигитална камера, с тим што је намењен за прецизно мерење температуре светлости. Податке добијене са овог сензора одговарајући софтвер потом користи за прилагођавање нијанси боја на екрану.

Иако већина корисника рачунара нема толико истанчане потребе за доследним приказом боја, можемо осетити некакво олакшање. Редшифт је врло једноставан програм. Покренут је најчешће у позадини. Графичко окружење ( gtk-redshift ) се састоји само од иконице у системској касети помоћу које можемо искључити ефекат на одређено или неодређено време. При покретању, Редшифт захтева информацију о вашој локацији (географској ширини и дужини) како би могао да одреди тренутни положај сунца и да процени однос природног и вештачког светла у просторији. Локација може да буде откривена аутоматски или бити задата ручно. Крајњи ефекат је да је слика непромењена средином дана, а потом
све више поприма црвенкасту нијансу. Можда ће вам у почетку бити необично, можда ће вам и сметати, али након неколико дана употребе вероватно ћете се навикнути и осетити пријатну промену. Ако нисте сигурни да ли вам помаже илисмета, покушајте након неколико сати рада увече да искључите Редшифт и проверите да ли вам више одговара прилагођена или неприлагођена палета боја.



Воркрејв
 
Осим очију, корисници рачунара често имају проблема и са кичмом, раменима, болом у ногама и циркулацијом. Воркрејв је ту да вас подсети када би требало данаправите паузу.
 
Постоје три врсте одмора или ограничења: кратак одмор од неколико минута, редован одмор од десетак минута и крај рада на рачунару. На пример, можете подесити да на сваких четрдесет пет минута рада будете обавештени да би требало да направите паузу, све док не проведете осам сати у раду.
 
Наравно, овај програм не би био толико занимљив ако би само приказивао
обавештење свакога сата. Воркрејв је направљен тако да прати вашу активностна основу померања показивача миша или писања на тастатури. Уколикоодређени период нисте активни, мерење времена се зауставља. Уколико довољно дуго нисте активни, то време се рачуна као одмор. Да би ствар била још занимљивија (и сложенија), Воркрејв је погодан и за ситуације када радите на више рачунара. Тада Воркрејв путем мреже убраја радно време на било којем рачунару.
 
Занимљив је и начин на који ћете бити обавештени да је време за одмор. Најпре ће бити приказано обавештење у трајању од петнаест секунди. Уколико у том периоду престанете са радом, Воркрејв прелази у режим одмора. У режиму одмора, Воркрејв може да вам предложи физичке вежбе. У режиму одмора не можете да користите рачунар у смислу да су миш и тастатура блокирани.

Вероватно највећи проблем са програмима овог типа је што умеју више да сметају него да помажу. Занимљиви су неколико дана, а онда почну да сметају. Воркрејв је посебно занимљив по питању могућности за подешавање. Можете да изаберете које врсте одмора су вам потребне, да подесите њихове интервале, дa подесите да ли желите и колико вежби желите да урадите на одмору. Осим тога, ту су и подешавања колико пута можете да одложите одмор или да потпуно искључите могућност одлагања. Наравно, могуће је подесити и изглед прозора са подацима о времену до следећег одмора и преосталом времену у току
тренутног радног дана.



Извор: ЛиБРЕ
Приредио: Александар Јовановић / Ћирилизовано

Нема коментара:

Постави коментар

Пишите српски, ћирилицом!