Збогом петродолару: Русија прихвата да јој Кина за нафту плаћа у јуанима

Русија је сада водећи извозник сирове нафте у Кину, највећег или другог највећег (зависи кога питате) потрошача нафте на свету.

На почетку ове деценије, Саудијска Арабија је у кинеском увозу сирове нафте учествовала са 20%, док је Русија била далеко иза са 7%. Сада су Саудијци раме уз раме са Москвом у трци за главну улогу на кинеском тржишту, са 13-16% кинеског увоза. Али удео Русије и даље расте, док се Краљевина Саудијска Арабија упиње да задржи стекнуто.

Зашто? Аналитичари велики раст удела Русије приписују њеној спремности да прихвати јуан, док се Саудијска Арабија и даље држи онемоћалог долара. Што рече "Бизнис инсајдер" : Занимљиво, део успеха Русије у Кини се приписује њеној спремности да прихвати да јој се нафта плаћа кинеском валутом јуан."

Ово је у складу са ранијим прогнозама руског тржишног учешћа у Кини. "Блумберг" је у јулу објавио:

" После недавног прихватања Русије да јој се за нафту плаћа у јуанима, очекујемо још више рекорда у кинеским увозу нафте", пише у електронском писму Гордона Квана, шефа за истраживање нафте и гаса у региону хонконшког "Номура холдингс инк". "Ако Саудијска Арабија жели да опет буде главни кинески снабдевач, потребно је да прихвати јуан за плаћања нафте уместо да инсистира на долару."

Будући на челу Евроазијског економског савеза, и као оснивач и члан БРИКС-а, а велики извозник енергената, Русија предводи јуриш на долар. Сада је следе и друге државе: Иран и Индија су прошлог месеца најавили да ће све преостале уплате за сирову нафту бити у рупијама, у оквиру заједничке стратегије за напуштање долара и трговање у националним валутама.

Долар полако губи привилегован место у међународним трансакцијама. Чик погодите шта то значи за САД.


Извор:  Sott - Signs of the Times
Превод: Ћирилизовано
Покровитељ преводилачке делатности блога "Ћирилизовано": Јелички дукат
 
 

Нема коментара:

Постави коментар

Пишите српски, ћирилицом!