Затиру српски језик и ћирилицу као аустроугарски окупатори


Уредник Часописа „Слово“ Веселин Матовић упозорава да у Црној Гори јача идеологија затирања ћирилице и српског језика.

Најновији часопис „Слово“ за српски језик, књижевност и културу, промовисан је у оквиру трибине Удружења књижевника Црне Горе „Свободијада“, у сали Друштва црногорско-руског пријатељства „Свети Георгије“ у Никшићу.

Матовић је казао да у Црној Гори „већ двије деценије имамо примјере да се досљедно и веома прецизно и скоро у свим кључним тачкама спроводи програм окупатора из 1916. године, када је аустријска солдатеска дошла на ове просторе„.

Тада су Аустријанци забранили у Црној Гори у школама српске народне пјесме, српску историју. Донијели су нове школске програме, а умјесто ћирилице уведена је латиница. Иста та методологија се спроводи и сада, само на другачији начин. И поред свих наших отпора минулих 12 година, у нашим школама имамо поразан резултат. Много су важније наше учионице и наставници и професори од Скупштине и посланика. Посланици могу и овако и онако, данас једно, сјутра друго, видимо није им то проблем да се престроје, али у нашим учионицама се кује и утврђује ова идеологија. Наше учионице су постале жаришта из којих се шири тај опаки вирус те преидентификације Црне Горе, укупног њеног бића и њене латинизације. Ми имамо латинизацију Црне Горе не само у смислу наметања латинице него и у дубљем смислу“, казао је Матовић.

Он је поручио да ако се не изборимо за рјешење у школству, на том пољу изгубићемо битку, јер настава се већ четири године изводи мимо норми, без плана, програма и без уџбеника.


Извор: ИН4С

Нема коментара:

Постави коментар

Пишите српски, ћирилицом!