Руски психоделични рок


Неколико стотина метара испод руског града Јекатеринбург налази се напуштени рудник соли неописиве, психоделичне лепоте. Читаве пећине и ходници су прекривени задивљујућим шарама створеним природним мешањем карналита са слојевима стена. Минерал карналит, хидратисани калијум магнезијум  хлорид, служи као моћан стимулатор у биљној оплодњи. Најчешће је жућкасто-црвен, али може се наћи и плаве и љубичасте боје, или чак безбојан.

Данас се користи само мали део рудника, а километри хипнотичких тунела су доступни једино уз дозволу владе. То није спречило фотографа и спелеолога Михаила Мишајника и његове пријатеље да крену у истраживање спектакуларних ходника испод индустријског града. "Рудник је огроман и простире се много километара и у ширину и дужину - један ходник може бити дугачак и више од шест километара", каже Михаил. "Тешко је описати осећај када се налазите дубоко под земљом, изгубите појам о времену, а пошто је ваздух врло сув и пун честица соли, стално сте жедни.

Група је укупно преко 20 сати истраживала лавиринт, неколико пута у њему остајући и преко ноћи. Фотографије које су тада начинили Михаил и другови одузимају дах.

"Лако је изгубити се пошто после неког времена ходници почињу да вам изгледају исто, зато смо веома пажљиви. За рудник знају многи, али је веома тешко до њега доћи ако немате званичну дозволу. Безбедност приликом обиласка схватамо веома озбиљно, али увек има опасности, на пример, од цурења гаса из хемикалија - метана, водоник-сулфида, угљен-диоксида, и од одрона. Али опасност је саставни део забаве, а ту је и осећај да сте на месту које је видело веома мало људи.


Аутор: Еди Левин
Извори аутора: www.dailymail.co.uk и themindunleashed.org
Извор: Inside Russia’s Psychedelic Salt Mine: Naturally Forming & Mind-Bending Patterns | World Truth.TV
Превод: Ћирилизовано

Нема коментара:

Постави коментар

Пишите српски, ћирилицом!