DEBKAfile: О стратегијским циљевима најновијих руских ваздушних напада у Сирији

Руски ваздушни напади обезбеђују Џебел Друзе од напада и навале избеглица

Иако се сиријски ратни извештаји овог викенда углавном односе на борбе око Алепа и дуж границе са Турском на северу, Русија је од суботе 20. фебруара појачала ваздушне нападе на градове и друга места на југу, нарочито на Дару и Наву. У међувремену, хиљаде побуњеника са породицама и другим цивилима је сад "преусмерено", и од затворене јорданске границе се креће ка голанској граници Израела.

Најтежи руски ваздушни напади што смо их до сада видели у Сирији имају два стратешка циља:

1. Да се из руку побуњеника отме кључни јужни град Дара и врати под потпуну контролу сиријског председника Башара Асада.

2. Да се сломи отпор побуњеника на југу и присили их на избор између предаје, слома или бекства ка јорданској или израелској граници.

Интензивни руски напади отварају пут сиријским, иранским и снагама Хезболаха, да могу да крену на југ и дођу до израелске границе. Премијер Бењамин Нетањаху је прошле недеље послао др Дореа Голда у Москву, да објасни како све то утиче на безбедност Израела, али специјални изасланик није успео да Русе убеди да смање нападе у овој осетљивој пограничној области.

Најновији напади руске авијације имају и трећи циљ - стварање заштитног ватреног прстена око области Џебел Друзе, ради заштите етничке мањине Друза која броји око 750,000 људи, углавном настањених по планинским селима.

Ова неуобичајена операција, прва такве врсте у сиријском рату, има троструку сврху:

а) Заштите друских села од напада Исламске државе са истока, односно Деир аз-Зора.

б) Затварања врата побуњеницима у бекству, да уточиште не траже у друској енклави.

в) Да се другим сиријским мањинама, посебно Курдима са севера, демонстрирају предности сарадње са Москвом. Вест о руској заштити Друза без сумње ће стићи и до других сиријских мањина.

Што се тиче побуњеника и избеглица, јорданска војска је заузела пограничне прелазе одакле су се сиријски побуњеници евакуисали и затворила последњи прелаз код Рамте.

Егзодус из јужне Сирије сада се креће ка Голану, стиже на праг Израела.

Израел спречава извештавање о овим догађајима, али извори "ДЕБКА фајл"-а упозоравају да "медијски мрак" не може потрајати. За неколико дана ће се на вратима Израела, насељу Еин Зиван насупрот Кунеитре, накупити на хиљаде сиријских избеглица, па ће, као Турска и Јордан, Израел морати да велики број сиријских невољника снабдева шаторима, храном, водом и лековима.


Препорука: DEBKAfile: Друска дилема Израела

Извор: DEBKAfile
Превод: Ћирилизовано

Нема коментара:

Постави коментар

Пишите српски, ћирилицом!