Прича о Б. Б. Кингу


Милорад Ђошић: Настављамо „блуз причу“, овог пута о Б. Б. Кингу, свакако краљу блуза, човеку чији смо лагани (не лаки) блуз као клинци са одушевљењем слушали. Дах слободе Тома Сојера и Хаклбери Фина његовог блуза сигурно се спустио неким од пароброда Мисисипија до Мексичког залива, а онда, на струји, залутао па дошао и до Србије.



"Краљ блуза" Б.Б. Кинг је почео као диск џокеј у Мемфису, а затим, са хитовима као "The Thrill Is Gone", постао славан блуз и Р&Б гитариста.


Синопсис

Пошто се одужио народу и држави као војник у Другом светском рату, Рајли Б. Кинг је почео да ради као диск џокеј у Мемфису у држави Тенеси, где су га назвали "The Beale Street Blues Boy". Тај надимак је после скраћен на "Б. Б. Кинг". Као гитариста, своју прву плочу снима 1949. године. Наредних неколико деценија проводи у снимању и на турнејама, на којима је умео да свира и више од 300 концерата годишње. Уметник међународног угледа, Кинг је сарађивао са многим рок, поп и кантри музичарима. Освојио је 15-ту Греми награду 2009. Краљ блуза, Б.Б. Кинг, умро је 2015. године.

Почеци

Овај познати певач и гитариста рођен је у сељачкој наполичарској породици 16. септембра 1925. године, у Ита Бену у држави Мисисипи. Б.Б. Кинг, који је рођен као Рајли Б. Кинг, постао је један од најпознатијих блуз извођача и значајни ујединитељ блуз стилова. Био је главни узор за рок гитаристе. После служења у војсци САД, каријеру је започео као диск џокеј у Мемфису у држави Тенеси, где су га прво звали "Бил стрит блуз бој",  па скраћено - "Б.Б. Кинг".


Кинг је свој први снимак направио још 1949. године, а наредне је започео дванаестогодишњу сарадњу са издавачком кућом "Модерн, РПМ и Кент рекордингс" (The Modern, RPM and Kent Recordings), за коју је снимио низ ритам и блуз хитова, укључујући "You Know I Love You", "Woke Up This Morning" и "Three O'Clock Blues", који је достигао прво место на Р&Б топ листама  и постао његов први национални хит. Непрекидно је свирао по ноћним  клубовима - у просеку више од 300 гостовања годишње у наредних 30 година. Стил му је донео титулу Краљ блуза.

Чувена гитара „Лусил“



У години у којој је Кинг снимио прву плочу десило се и да је случајно "крстио" своју вољену гитару. Свирао је на игранци у граду Твист у држави Арканзас, где је на средини подијума за игру било буре керозина, запаљеног да би се публика грејала. Касно у ноћ је избила туча, буре преврнуто и пожар се проширио по целој сали. Сви су евакуисани, и Кинг, али се он брзо вратио унутра да спаси своју вољену гитару.

Срећом, успео је да је изнесе пре него што се зграда срушила. Касније јесазнао да је туча избила због жене која је ту радила и звала се Лусил. Од тада, Краљ је своју гитару звао "Лусил", да упамти да никада више не чини сличне глупости.

Кинг је 1962. године потписао уговор са "Еј-Би-Си рекордсом" (ABC Records), са којим је објавио албум "Live at the Regal" (1965), који је постао репер за блуз концертне албуме. Године 1969. је објавио свој највећи хит сингл, "Узбуђење је прошло"("The Thrill is Gone"). Кинг је први блузер који је имао турнеју по  Совјетском Савезу (1979), и први блузер који је као "поп мејнстрим" звезда редовно наступао у Лас Вегасу.

Током низа година, Кинг је у сарадњи са Ериком Клептоном, Елтоном Џоном, Шерил Кроу, Ван Морисоном и Бони Рајт успео и да комерцијализује успех, а 1987. године је примљен у "Кућу славних рокенрола".



Угледни музички уметник

Као један од најбољих музичара у то време, Кинг је 2006. године освојио (још једну) Греми награду за најбољи албум традиционалног блуза за дупли албум из 80-их. Касније, исте године, добио је Председнички орден слободе од председника Џорџа В. Буша. Легендарни певач и гитариста је постао и експонат сопственог музеја, отвореног 2008. године. Музеј Б. Б.  Кинга и Делта интерпретативни центар у Индијаноли у Мисисипијусу посвећени његовој музици, музици која је толико утицала на Кинга, али и на историју  делте Мисисипија.

Такође у 2008. години, Б. Б. Кинг је издао албум "One Kind Favor" који је  добио одличне критике. Лично је урадио аранжмане за песме Џона Ли Хукера, Ти-Боун Волкера и Лонија Џонсона, и за тај рад добио још једну, петнаесту Греми награду. Са Бади Гајем и саизвођачима је у Белој кући фебруара 2012. године имао свирку када их је у извођењу "Sweet Home Chicago" пратио председник Барак Обама.

Неколико последњих година и одлазак у вечност

Кинг је одржавао више од 250 концерата годишње и у својим касним седамдесетим, али их је у  80-им годинама значајно смањио. Здравље му се погоршало током последњих неколико година. После неуспелог концерта у априлу 2014. године у Пибоди опери у Сент Луису, обожаваоци су на друштверним мрежама изражавали забринутост за здравље Кинга, јер им је личило да болује од Алцхајмерове болести или деменције. Краљ се јавно извинио због неуспелог концерта.

У октобру 2014. године, 89-годишњи Кинг је пао на бини током наступа у чикашкој Кући блуза, после чега је отказао неколико наступа. У саопштењу објављеном на његовом веб сајту након пада, објављено је да Кинг  пати од дехидратације и исцрпљености. Али без обзира где и какав био, краљ је чврсто држао своју Лусил.

На болничком лечењу у Лас Вегасу у Невади, Б.Б. Кинг је умро у сну 14. маја 2015. године. За собом је оставио трајно музичко наслеђе.

У данима после Кингове смрти, његове ћерке Карен Вилијамс и Пати Кинг су рекле да верују да су Кингови менаџер Ла Верн Тони и лични асистент Мирон Џонсон вероватно отровали њиховог оца. "Верујемо да је наш отац отрован неком супстанцом која изазива прерану смрт. Наш отац је убијен", рекле су ћерке у идентичним изјавама.

Адвокат Б. Б. Кинга задужен за заоставштину је изјавио: "Ове оптужбе су неосноване и неутемељене. Госпођа Тони чинила је све да би удовољила жељама господина Кинга док је био жив, и наставља да их остварује и после његове смрти."

"Лусил" испраћа Б.Б. Кинга

27. маја 2015. године, на хиљаде обожавалаца постројених дуж Бил стрита у Мемфису у Тенесију је испратило погребну поворку у част покојне блуз легенде са надимком Бил стрит блуз бој. Кинг је 30. маја 2015. године сахрањен у свом родном граду Индијаноли, Мисисипи.


Извор: B.B. King - Guitarist, Songwriter, Singer - Biography.com
Превео за Ћирилизовано
пуковник авијације у пензији
Милорад Ђошић-пилот

Нема коментара:

Постави коментар

Пишите српски, ћирилицом!