Нетањаху понизио Сједињене Америчке Државе и још их натерао да Израелу плате за труд


На своју руку а преко проксија из онога што се назива израелским лобијем у САД, Бењамин Нетањаху је уложио огроман политички и финансијски капитал у торпедовање Обаминог "нуклеарног споразума" са Ираном. Иако је тај споразум потписан, Ликудов лоби у Вашингтону уз подршку значајног броја изабраних чланова Конгреса и Сената настоји да време врати уназад и САД наведе на ратну стазу против Ирана. Може и успети, с обзиром да се скоро сви председнички кандитати заклињу да ће нуклеарни споразум поцепати већ првог дана мандата.

Али Нетањаху није од јуче. Чим чу шта се нуди, макар и привремено, одлучи да од воћке из Беле куће нацеди сокић. "ОК, 'оћеш да до краја тераш с тим споразумом са Ираном? Дај паре! Зближавање и трговина САД с Исламском Републиком? Дај паре! Нећеш да је нападнеш? Дај паре! Прво ћу мало да те понизим, платићеш после.

И? Остваривање Бибијевог плана Б је у пуном замаху. Најпре је забезекнуо Белу кућу отказивањем састанка са Обамом овог месеца. На припрему сусрета се утрошило доста труда и времена - отказивање у последњем тренутку је послало кристално јасну поруку Белој кући.

Али coup de grace се састоји у Нетањахуовом маестралном начину отказивања. Биби није о промени плана прво обавестио Белу кућу. Уместо да буде како ред налаже, о отказивању посете воћка сазнаде из вести либералних израелских новина Хаарец.

Секретар за штампу Беле куће Џош Ернест јесте покушао да на Бибијев бекенд одговори хладнокрвно и сталожене фаце. Али, испаде неубедљиво:

"Нема разлога да се ово сматра одбијањем сусрета. Мислим да је у питању напросто распоред. Мада бисмо више волели да о томе сазнамо непосредно а не из медија. Мислим да добри манири тако налажу."

Правовременост је све, а у томе је Нетањаху мајстор. Чим Обама из медија сазнаде да му је мартовски распоред нешто тањи, ето потпредседдника Џоа Бајдена у авиону за Тел Авив са најновијом понудом Беле куће да знатно повећа америчку војну помоћ Израелу, да се намири и стиша бес због споразума са Ираном. Наравно, прошлогодишњих 3,1 милијарди долара вредне војне помоћи више није прихватљиво - Нетањаху је у томе био јасан. Очекује се да Бајден са националне кредитне картице скине много више - допринос од неких 4,2 до 4,5 милијарди долара војне помоћи, уз стандардних пола милијарде за противракетне одбрамбене системе и милијарду за војну опрему ускладиштену у Израелу.

Touché, Биби!


Аутор: Данијел Мекадамс је директор Рон Половог института за мир и напредак
Извор: The Ron Paul Institute for Peace and Prosperity : Bibi Cancels Meeting With Obama, Demands More Money Instead
Превод: Ћирилизовано

1 коментар:

  1. Анониман10. март 2016. 23:39

    Чисто сумњам да Израел управља Америком. Пре ће бити обрнуто - да САД користе Израел као свој носач авиона и базу, међутим Америком факат управља Јеврејска елита - то компликује причу.

    ОдговориИзбриши

Пишите српски, ћирилицом!