Годишњица Саудијске интервенције у Јемену: шта даље?


Овог месеца навршава се годину дана од почетка саудијске војне операције "Олуја одлучности" у Јемену. У ноћи 25. на 26. март 2015. године авијација такозване Арапске коалиције, у којој су и монархије Персијског залива, је покренула масовно бомбардовање главног града Јемена - Сане, као и других стратешких објеката. Истовремено, САД и Француска пружају логистичку подршку коалиционим снагама. Иако је формални изговор за инвазију да се врати на власт свргнути председник  Абед Рабо Мансур Хади, главни циљ је сузбијање побуњених шиита Хута, који су заузели већи део земље.

Како сматра Фареа Ал-Муслими (Farea Al-Muslimi - Carnegie Middle East Center), водећи експерт за Јемен у Карнеги центру за Блиски исток, јеменски сукоб је у почетку био унутрашњи политички сукоб, али након заузимања Сане од Хута је стекао регионалну и верску димензију. Хути су свргнули просаудијског и проамеричког председника Абед Рабо Мансур Хадија, који је дошао на власт као резултат "Арапског пролећа". Хади је побегао у Саудијску Арабију и Ријад је закључио да догађаји у Јемену представљају директну претњу краљевству. Саудијци не могу ни да замисле да се на њиховим јужним границама може појавити шиитска држава, којој подршку даје Иран. Они су већ имали упечатљив пример шиитске експанзије у лику либанског покрета "Хезболах". У вези са тим, донели су веома ризичну одлуку, чије последице могу да одреде судбину и саме Саудијске Арабије.

У целини, резултати војних операција нису утешни за Саудијску Арабију и њене савезнике. По истеку године, снаге "Арапске коалиције" и њихових локалних штићеника нису успели да постигну најављене циљеве. Тачније, испуњено је само неколико постављених задатака. У лето 2015. војска је у коалицији са снагама лојалним председнику Хадију вратила под контролу покрајину Аден, укључујући најважнију трговачку луку. У првој половини марта 2016. године, војска је под контролом Хадија пробила блокаду Хута и ушла у предграђе Таиза, трећег по величини града у земљи. Ту се и  даље воде жестоке борбе са Хутима.

Хади се вратио у Јемен након 9 месеци егзила у Ријаду, али је практично заблокиран у Адену. Ситуација је овде веома напета, главна претња стабилности нису Хути већ борци АКАП-а ("Ал-Каида" на Арапском полуострву), који су учествовали у нападу на град, заједно са владиним трупама и коалицијом. У Адену су починили бројна дела тероризма, а гувернер провинције је убијен у децембру 2015. године.

Просаудијска влада тврди да контролише 70% до 85% територије Јемена. Ово, је наравно, претерано. Територија је под контролом не само Хута и коалиционих снага, него и локалних племенских ентитета, као и исламских радикалних покрета, који се не подчињавају ником.

Хути са снагама лојалним бившем председнику Али Абдулах Салеху, задржавају контролу над северним делом земље, укључујући и главни град Сану. Саудијско бомбардовање је имало супротан ефекат – становништво се окупило око шиитске групе "Ансар Алах". Подршку им пружају специјалне службе и владини званичници који су остали лојални Салеху, збаченом 2011. године. Упркос сталним нападима Саудијског ваздухопловства, Хути и присталице бившег председника успевају да одрже функционисање државне структуре. У Сани ради централна банка, органи правосуђа и полиције, раде универзитети и издају се визе. Званичници добијају плате чак и у јужном делу земље који је захваћен ратом. То изненађује многе западне посматраче, али истовремено говори о поузданости контролних структура које је створио бивши председник Салех, који је водио Јемен деценијама.

Рат који је изазвала Саудијска Арабија има катастрофалне последице за Јемен. Током године борби погинуло је најмање 6.000 људи (углавном цивила), 28 000 је рањено и више од два и по милиона су били приморани да напусте своје домове. УН процењују да је за 80% становништва потребна хитна хуманитарна помоћ, да земљи прети глад. Уништена је инфраструктура (путеви, аеродроми и мостови), уништене су болнице и административне зграде. Јемен је и раније био једна од најсиромашнијих арапских земаља, али сада је гурнут у средњи век. Рат је довео до огорчености супротстављених страна, и свака од њих не само да крши људска права, већ чини и ратне злочине.

Коалиционе снаге су такође претрпеле значајне губитке (по локалним стандардима). У септембру 2015. године убијено је 83 војника као резултат ракетног напада, од којих су 45 из УАЕ (Уједињени Арапски Емирати - ОАЭ, Объединённые Арабские Эмираты). У децембру су погинула 152 војника из Саудијске Арабије и Емирата. Ефикасност копнених операција у Јемену се показала као изузетно ниска, што није изненађујуће. Против искусних герилских бораца Хута ратују плаћеници земаља Персијског залива и из приватне америчке компаније "Академи" (бивши "Блеквотер" - Blackwater).

Војна стратегија коју су изабрали Саудијци и њихови савезници, (ваздушни удари и заузимање стратешки важних градова) је слична оној коју су користили Американци у Авганистану, и дала је само ограничени резултат. Са своје стране, мобилне јединице Хута успешно узвраћају, и даље могу да гађају ракетама територију Саудијске Арабије. Поред тога, војна операција кошта Саудијску Арабију на десетине милиона долара дневно, а нејасно је колико дуго благајна краљевства, која већ трпи муке, може да издржи такав терет.

До сада, сви покушаји да се успостави примирје неминовно су завршавали неуспехом, а борбе и бомбардовање обнављани новом силином. Мировни преговори под окриљем УН почели су прошлог лета у Женеви, али није било конкретних резултата. Међународни посредници су добили утисак да нико од учесника јеменског сукоба не узима мировне иницијативе за озбиљно. Међутим, због исцрпљености на обе стране, појавили су се први знаци приближавања. Два представника хутског "револуционарног комитета" су овог месеца у Саудијској Арабији водили тајне преговоре за припрему дужег примирја. Такозвана Арапска коалиција на челу са Саудијском Арабијом и шиити из покрета "Ал-Ансар" (Хути) су потписали прелиминарни споразум о прекиду ватре на јеменско - саудијској граници. Биће извршена и размена заробљеника. То значи да Саудијска Арабија де факто признаје узалудност овог рата.

Значајно је да сукоб у Јемену није довољно покривен у светским медијима, њему не дају исти значај као борбама у Ираку, Сирији или Либији. Савет безбедности УН је много ређе расправљао о овом питању у односу на друге "вруће тачке" на Блиском истоку. Практично све међународне иницијативе о Јемену уступљене су Саудијској Арабији, која се и даље ослања на председника Хадија, који у очима Јеменаца нема довољан легитимитет. Међутим, за судбину Блиског истока и арапског света, овај рат може имати озбиљне последице, због претњи стабилности Арапском полуострву и заливским монархијама које производе нафту. Водећи рат против шиитских Хута, Саудијска Арабија је створила хаос у Јемену, и на тај начин допринела јачању сунитског радикалног покрета - "Ал-каиде Арапског полуострва" (АКАП - Al-Qaeda in the Arabian Peninsula, AQAP), "Муслиманског братства" и ИСИС-а. АКАП је један од најагресивнијих одреда "Ал-Каиде", због своје серије терористичких напада у Саудијској Арабији и на Блиском истоку, као и напада на "Шарли Ебдо" у Паризу. АКАП милитанти скоро потпуно контролишу највећу покрајину у Јемену - Хадрамаут. Осим тога, јача сепаратизам у јужном Јемену: још увек делују снаге које траже независност од севера. Како се сукоб затеже, убрзава се процеса територијалног и административног распада. Постоје добри разлози да се верује да Јемен, као јединствена држава, више не постоји.

Сукоб у Јемену се често приказује као рат преко посредника (прокси рат - proxy war), између Саудијске Арабије и Ирана. У ствари, Иран се до сада ограничавао на дипломатску и финансијску подршку Хутима, док слање оружја и војних саветника није примећено. Много важнија за северне Хуте показала се подршка од племена и снага безбедности лојалних бившем председнику Салеху. Али у случају даљег погоршања иранско-саудијских односа, подршка Хутима из Техерана би могла да порасте.

Како решити тренутни сукоб у Јемену, не зна нико од учесника. Ни у Саудијској Арабији ни код њених присталица на Западу није било конструктивног плана акције, када су пре годину дана почели војну операцију. Јеменски сукоб, ако не ослаби, ескалираће и може трајати дуги низ година, као што је виђено на примеру Авганистана или Ирака. од тога ће највише користи имати исламски екстремисти свих боја, што ће на крају постати озбиљан проблем за безбедност Саудијске Арабије и земаља Персијскогзалива.

Једна ствар је јасна - без Хута као главних играча у политичкој арени Јемена, решење проблема је немогуће и Саудијска Арабија ће морати да преговара са њима у сваком случају. Поред тога, неопходна страна у преговорима је севернојеменски клан, окупљен око бившег председника Али Абдулах Салеха, који је за деценију створио стабилну структуру, ослањајући се на утицајне политичаре, званичнике и племенске лидере. За разлику од Салеха, актуелни председник Хади нема јаке позиције у земљи и углавном се ослања на саудијско оружје. Међутим, много зависи и од других припадника јеменске опозиције - сепаратистичког југа и исламистичких покрета.


Аутор: Дмитриј Добров
Извор: Годовщина саудовской интервенции в Йемене: что дальше? | Политика | ИноСМИ - Все, что достойно перевода
За  Ћирилизовано превео:

мајор авијације у пензији
Мирослав Младеновић - пилот

Нема коментара:

Постави коментар

Пишите српски, ћирилицом!