ЛиБРЕ! часопис о слободном софтверу

ЛиБРЕ! часопис је електронски часопис о слободном софтверу намењен свима који желе да се више упознају са слободним софтвером и његовом филозофијом.


Када кажемо слободни софтвер прво помислимо на Гну-Линукс, који је најпопуларнији, али у ту категорију спадају БСД, Соларис ОС, бројне Интернет технологије, алтернативни оперативни системи за мобилне уређаје итд. ЛиБРЕ! је настао тако што је група корисника линукса, незадовољна медијским простором који је посвећен слободном софтверу, одлучила да прави сопствени часопис за све поштоваоце отвореног кода и за оне радознале који би хтели да пробају нешто ново.

ЛиБРЕ! је прави интернет часопис. Читава његова инфраструктура је на интернету. Има своју виртуелну Интернет редакцију, сајт као централу за дистрибуцију, маркетинг кроз друштвене мреже (фејсбук страница, Г+, твитер налог) и ГитХаб канал за развој сопствене инфраструктуре. Окупља ауторе (новинаре), лекторе, програмере, волонтере за маркетинг, графичаре из целе Србије и региона. ЛиБРЕ! по броју људи представља заједницу за себе.

ЛиБРЕ! часопис је потпуно у духу слободног софтвера. Објављује се под слободном лиценцом ЦЦ Ауторство-Некомерцијално-Делити под истим условима. Ово подразумева заштиту аутора јер је лепо да се зна ко је поједине чланке у оригиналу написао, спречава комерцијализацију текстова и даје право на слободно дељење даље.ЛиБРЕ! је информативно-едукативни часопис који се објављује у два издања, ћириличном и латиничном и два формата ПДФ и еПУБ. Часопис је месечник и на својих педесетак страна у рубрикама Пулс слободе, Представљамо, Како да...?, Ослобађање, Слободни професионалац, Интернет мреже и комуникације, Сервер, Сам свој мајстор и Хардвер промовише и представља слободне софтвере, слободни хардвер, акције и догађаје који се одвијају у заједницама слободног софтвера у Србији и региону, објављује савете и туторијале за рад са слободним софтвером и тумачи филозофију слободног софтвера. 


https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjqqm4QYJTxCkGhlkhxuEGDcFjDRwRhnHfArybrGZ_hS_gKH34LvhQGIrzHu_kKdazeXCVcfCReafja6g-L622Ryu2HvU09lxh5YqJANa2mrSiGVmktgcAUt7wZwz3sAnSc88QPU3REfwpM/s1600/ServisRacunaraMiroslav.jpgЦиљне групе часописа су од почетника у слободном софтверу до ИТ професионалаца којима представљамо слободне технологије којима можда могу решити неке своје професионалне проблеме приликом употребе рачунара у свом пословању. Архива објављених бројева досегла је број 43, а чини је преко пет стотина актуелних текстова. Осим читања, сви заинтересовани могу учествовати и у креирању садржаја, или неким другим пословима у производњи и промоцији овог медија. У ЛиБРЕ! часопису је константно отворен конкурс за нове сараднике, па сви они који имају жељу да се прикључе овом волонтерском пројекту, могу слободно да се јаве редакцији.


https://libre.lugons.org/
 

Нема коментара:

Постави коментар

Пишите српски, ћирилицом!