Да се подсетимо: Руски "Хефест" ужасава НАТО и ИСИС

Како је Русија направила стару совјетску муницију високопрецизном


Руска ракета под крилом фронтовског бомбардера Су-24М у авиобази «Хмејмим» (Фото: ТАСС)

Војни експерти НАТО-а су запањени прецизношћу којом руски авиони погађају циљеве у Сирији. Ово пише Российская газета, позивајући се на аустријско издање Контра Магазина.

Активни и пензионисани војни аналитичари су задивљени рускom авијацијoм која у Сирији врши ударе по терористима користећи старе авионе и муницију. Главни посао одрађују, током времена проверени бомбардери Су-24 и јуришници Су-25, користећи при том обичне фугасне и пробојне бомбе совјетског модела. Наравно, у Сирији лете и Су-34 и користе вођене авио бомбе, али то је више као проба на терену и реклама потенцијалним купцима руског оружја. Међутим, то што стари авиони бацају старе бомбе право у мету - баца западне стручњаке у ужас, примећују новине.

Способност руског ваздухопловства се објашњава технологијом извештаја о ситуацији SITREP (SITREP Army-speak. Short for „Situation Report“) коју користи електроника бомбардера и јуришних авиона. Специјализовани рачунар подсистема (СВП-24) анализира податке о позицији ваздухоплова и циља, атмосферског притиска, брзине и правца ветра, десетине других параметара и обезбеђује оптималну тачку одбацивања бомбе. Технологија функционише тако добро да са висине од шест километара бомбе одступају од циљева четири метра. Радна висина руских ВКС у Сирији је 6000 метара , самим тим неприступачна за преносне системе противваздушне одбране које имају у наоружању борци тзв. Исламске државе и других бројних група.


Руска авијациона група на аеродрому "Хмејмим" у Сирији (Фото: mil.ru)

- У исто време, док у НАТО (нарочито у Сједињеним Америчким Државама ) улажу огромна средства у високопрецизна оружја и системе потпуне контроле, Русија примењује своје техничке могућности како би смањила трошкове - каже Контра Магазин.

Прецизно оружје се појавило само са циљем да смањи војне трошкове, кажу новине. Главне трошкове чини муниција - Немачка током Другог светског рата, потрошила је на њу 60% војног буџета, Совјетски Савез - скоро половину. Током Вијетнамског рата САД су потрошиле 7,7 милиона бомби, потрошивши на њих, и летове авиона, најмање 110 милијарди долара, а резултат није постигнут. Према прорачунима, прецизно оружје са уништењем циља првим хицем (лансирањем , бацањем средства) обезбеђује троструку уштеду само муниције. Ако додате овде трошкове горива, одржавање, плате војницима, исплату у случају смрти или повреде, итд, - то огромно повећава уштеду.

Међутим, како каже Контра Магазин, са порастом популарности високопрецизно оружје је брзо поскупљивало. Крилата ракета "томахавк" – потрошни материјал високопрецизног рата - у току операције „Пустињска Олуја“ је коштала неколико стотина хиљада долара. Сада - пола милиона. Један навођени пројектил 155 мм, "екскалибур", кошта америчку војску 50 хиљада долара (и то у условима масовне производње). Већина објеката уништених тим скупим средством, понекад коштају мање него само средство.

Русија је искористила омиљени асиметрични метод - уз помоћ најновије технологије је направила високопрецизним старе бомбе, које је наследила од Совјетског Савеза у великој количини.

Реално, да ли РФ води високопрецизни рат уз минималне трошкове?

Водећи истраживач РИСИ (Руски институт за стратешка истраживања - Российский Институт Стратегических Исследований) одељења за политику одбране, кандидат војних наука Владимир Карјакин је рекао да у издању Контра Магазина, у опису борбена дејства НАТО авијације, помиње само прецизно вођено оружје.

- Међутим, током операција у Југославији, Ираку и Либији, поред тих "томахавк" ракета савез је активно примењивао и слободнопадајуће бомбе, трошећи тако старе залихе муниције. Концепт је следећи - на бомбу се монтирају аеродинамичка кормила и систем управљања, који обезбеђују прецизност поготка.

Дописни члан РАРАН (Руска академија ракетних и артиљеријских наука - Российская академия ракетных и артиллерийских наук), доктор војних наука Константин Сивков примећује да руска авијација у Сирији користи високопрецизно оружје врло ограничено.

- Главна средства за уништавање су невођени оружани системи - НУРС разних калибара (невођено ракетно зрно НРЗ - Неуправляемый реактивный снаряд НУРС), и слободнопадајуће бомбе. Чињеница да је СВП-24 обезбеђује спајање циља са позицијом носача (бојевих средстава) са поправком на трајекторију лета бомбе, прорачунатим кабинским рачунарским системом са хидрометеоролошким и балистичким подацима. Притом, ефикасност бомбардовање СВП-24 само незнатно зависи од временских услова и опсега видљивост у рејону циља, пошто се она одређује системом ГЛОНАСС и радом система у авиону. И конвенционална муниција се приближава по прецизности високопрецизном оружју. У просеку, за уништавање једног објекта потребно је нешто више од једног налета – 1,16. Ово је веома добар резултат.

Што се тиче тачности погађања са слободнопадајућим бомбама са коришћењем СВП-24, може се проценити на 20-25 метара. У борбеној ситуацији, постоје фактори који утичу на прецизност бомбардовања - грешка у одређивању координата циља, сложеност одређивања хидрометеоролошких услова и наглих маневара у рејону циља.

Приметио сам да се наш систем заиста фундаментално разликује од америчког концепта трансформације конвенционалне бомбе у високoпрецизно оружјe – ЈДАМ (Joint Direct Attack Munition). У САД, на слободнопадајуће бомбе инсталирају се комплети који омогућавају њихово вођење до циља помоћу ГПС података. То јест, претварају конвенционалне бомбе у вођене. Цена таквог борбеног средства је значајно повећана (комплет кошта око 26 хиљада долара). Грубо говорећи, Американци стављају на бомбу комплете, који ће бити уништени приликом експлозије, а ми опремамо своје авионе.

Шта рећи, ми смо били принуђени да кренемо у том правцу због економије, с обзиром на наш војни буџет. Амерички систем је једноставнији, али и кошта много пута више. Јасно је да чланице НАТО-а знају за СВП-24 и његове карактеристике већ дуже време, управо сада се дејства наше авијације у Сирији широко проучавају у свету.

СВП-24 повезује уређаје за нишањење, навигацију и управљање што проширује могућност посаде у претраживању, изласку на циљ, нишањењу и дејству. То повећава могућност преживљавања авиона, каже бивши командант 4. ваздушне армије ВВС и ПВО, генерал-потпуковник Валериј Горбенко .

- У Сирији, руске ВКС углавном користе стандардне фугасне авио бомбе слободног пада - ФАБ-250 и ФАБ-500 килограма, као и специјалне бомбе за пробијање бетона БЕТАБ-500 – за уништавање посебно заштићених подземних објеката - командни, великих складишта оружја, итд ...

Међутим, Су-34 и Су-25 и користе високопрецизне ракете „ваздух-површина“ кратког домета Х-25 и Х-29. Исто тако, наша авијација користи вођене авио бомбе: КАБ-500Л и КАБ-500Кр са ласерским и телевизијским главама навођења за уништавање посебно јаких објеката који су удаљени од цивилних. А такође и нове КАБ-250 са ГЛОНАСС навођењем, којим се могу уништавати циљеви који су у близини насељених делова. Све зависи од задатака.

Русија се озбиљно концентрисала у Сирији – ради извиђања свих врста, почиње са агентурним и завршава са космичким. Специјалне групе распоређују објекте који су идентификовани по редоследу за уништење - у зависности од важности.

Детаљније о СВП-24

Посебни рачунарски подсистем СВП-24 је ушао у наоружање у 2008. години за борбену примену на свим постојећим и будућим врстама оружја, укључујући и навођено. СВП-24 може да се инсталира на Л-39, МИГ-27, Су-24М и Ту-22М3 бомбардере, хеликоптере Ка-50 и Ка-52.

По речима стручњака, до СВП-24 модернизација система нишањења је ишла по линији што прецизнијег позиционирања мете. Међутим, програмери СВП-24 (прави назив је СВП-24 „Хефест“) из компаније „Хефест и Т“ су пошли другим путем – кренули су од позиционирања носача, физичких и техничких параметара околине и авиона. То јест, авион се доводи на право место и почиње бомбардовање заправо под контролом рачунара. Тако се бомбардовање старим неуправљајућим фугасним бомбама (ФАБ) обавља са високом прецизношћу.

Занимљиво је да је модернизација авиона по програму СВП-24 имала тешку судбину. Познато је да је компанија „Хефест и Т“ почела да ради са Министарством одбране у 1996., али у 2002. години програм је био затворен. Војно руководство се приклонило модернизацији бомбардера по програму који је предложио холдинг „Сухој “ и одлучило да не исплати компанију за обављени посао. Међутим, након четири године парнице „Хефесту и Т“ је ипак исплаћено 50 милиона рубаља.

Године 2006. је закључен нови уговор за пренаоружање Су-24 подсистемом СВП-24 и адаптацији за друге летелице. До 2010. године је унапређено 10 Су-24 и један Ту-22М3, али је Министарство одбране је одлучила да поново затвори програм, што није изненађујуће, како кажу стручњаци у „Сердјуковским временима.“

Заменик министра одбране Владимир Поповкин је следеће године одустао од плана за финансирање модернизације фронтовских бомбардера Су-24М, и њиховим опремањем са специјализованим рачунарским подсистемом СВП-24, упркос одлуци команданта ВВС о неопходности спровођења те модернизације, саопштили су тада медији.

Међутим, програм опремања авиона са СВП-24 се ипак вратио. У 2013. години,опремљени су сви авиони оперативно тактичке авијације централног војног округа. И према стручњацима 2. команде ВВС и ПВО, годину дана интензивног коришћења СВП-24 „Хефест“ је потврдио а по неким параметрима и премашио најављене параметре. Пилоти су оцењивали рад СВП-24 на полигонима различитих климатских зона, у сложеним временским условима и смањеној видљивости. „Хефест“ је омогућио увежбавање и довео до савршенства бомбардовање из слободног маневра, без уласка у зону уништења средстава за ПВО објеката симулираног непријатеља. Тачност погодака циља се изједначила са резултатима навођених средстава.


Аутор: Антон Мардасов
Извор: Российский «Гефест» ужасает НАТО и ИГИЛ - Армии и войны - Свободная Пресса
За  Ћирилизовано превео:

мајор авијације у пензији
Мирослав Младеновић - пилот

Нема коментара:

Постави коментар

Пишите српски, ћирилицом!