Предстоји ли рат између Израела и Хезболаха?


Тел Авив хоће да уђе у Сирију да би обезбедио своју границу са Либаном. Али да ли ће Москва то дозволити?

Напетост расте јер Тел Авив тврди да се израелска војска припрема за рат против Хезболаха, и да га Израел жели да би искористио све веће непријатељство арапских суседа према Хезболаху. Али да ли ће рат почети ускоро?


Високо позиционирани руски извор који је укључен у сиријски рат ја за (за званичну новинску агенцију Хезболаха - прим. прев.) Ал Рај рекао, да: "Израел се припрема за рат против Хезболаха као да ће га бити сутра - што је уобичајена војна процедура сваке државе која сматра да је у опасности од друге државе или оружане милиције. Израел често изводи војне вежбе, самостално или са савезницима, у којима се симулирају различите војне операције и проверава и одржава борбена готовост својих снага. Израел изводи и вежбе са задатком спречавања сваке могуће опасности од Хезболаха, нарочито после извештаја обавештајне службе да је Хезболах набавио ново тактичко наоружање. Што се тиче иговора за рат, лидери из Тел Авива се на њега не одлучују ни због провокација нити траже тактички изговор, већ се ослањају на своју способност остваривања пројектованих циљева пре него што рат отпочне и војска претрпи губитке, и настану унутрашње и међународне последице које се морају разматрати по завршетку рата."

И даље: "Израел је у више наврата изразио забринутост због континуираног раста Хезболахових могућности и набавке напредног оружја, због којих је за Израел једина валидна опција да удари одмах, пре но што се Хезболах још више оснажи. Правовременост је за израелску главу од суштинске важности, с обзиром да Тел Авив сматра да сиријска одбрана више не постоји и да је периферија Дамаска лака мета, а да јединице Ал Нусре и Слободне сиријске војске неће бити нека сметња израелским снагама, нарочито ако ове за циљ имају сламање кичме Хезболаху у Сирији. Имајући све то у виду, могуће је да ће Израел  пресећи либанско-сиријску границу и своју контролу проширити на још 70-80 километара, до града Ал Кусаир."

"Израел има и "чаробни штапић" - одбрамбени војни систем појачан мобилним противракетним системом "ајрон дом" који треба да се супротстави прецизним пројектилима Хезболаха. Израелски политичари су постали још спремнији да нападну Хезболах када су га арапске земље прогласиле терористичком организацијом, чиме су послале јасну поруку да неће бити арапских пара за санирање последица, ма какве оне биле после рата са Израелом. Обе стране су свесне да ће предстојећи рат бити разорнији од оног из 2006. године. Израел ће имати моралну подршку држава из региона, нарочито после арапског самита, који згодно пада баш у време када треба да почне рат. Ваља истаћи да Израел обично отпочиње рат по истеку зиме и почетком летњих месеци. Циљ новог рата би могао да буде анулирање ракетних капацитета Хезболаха, а не његово уништење. То је флексибилан циљ што се може остварити уништавањем "фатех 110" и М600 ракета, а Хезболах би се могао и намамити на демонстрирање својих извиђачких могућности и других напредних ракетних система - да би се о томе имали тачни подаци и да би Израел могао да нападне под изговором уништавања ракетних система Хезболаха који угрожавају безбедност израелске територије."

Извор је навео и питања на која Израел још нема одговор:

1. Да ли ће Русија дозволити Израелу да уђе на њено сиријско "игралиште" - упадом пешадије да опколи и удари по снагама које се уз руску ваздушну подршку боре и стварно раде на уништавању Ал Каиде и Исламске државе?

2. Да ли ће Израел моћи да поднесе последице Хезболахових напада ракетама дугог домета по израелским војним и цивилним аеродромима и другим виталним  и осетљивим објектима?

3. Да ли стварно жели да се суочи са новим Хезболахом, који уз старо умеће да води герилски рат сада има неупоредиво већу ватрену моћ?

4. У Сирији смо видели да снаге Хезболаха умеју да се крећу преко линије фронта и дубоко у непријатељској позадини - све под заштитом из ваздуха, коју је можда већ сам преузео. О томе Израелци треба добро да поразмисле, јер није сигурно да ће икада више моћи да бомбардују из ваздуха не плашећи се ракетне противваздушне одбране.

5. У Сирији смо видели да снаге Хезболаха умеју да оперишу по територији од 50,000 квадратних колометара, њихову тактичку умешност, офанзивност, брзо маневрисање и да, сваки пут када имају значајне губитке у људству, могу да убаце нове јединице које се хитро прилагођавају терену и започињу дејства на више праваца. Израел је површине 21,000 а Либан 10,000 квадратних километара - да ли политичари из Тел Авива и те чињенице имају у виду?

6. Израел има снажну војску, састављену углавном од резервиста чије су касарне свима знане. Да ли израелска глава мисли да је паметно започети рат са гранатирањем и бомбардовањем из ваздуха када резервисти могу да првих дана рата буду побијени прецизним ракетама домета 250-300 километара?


И на крају, извор закључује: "Дамаск јесте 2006. године Хезболаху отворио своја складишта оружја. Али 2016., 2017. или било кад, сиријски режим више неће моћи да се држи по страни, и неће, јер нема шта да изгуби. Биће му немогуће да не уђе у рат кад види да је нападнут савезник који је имао на хиљаде мртвих и рањених у сиријском рату. Израелским нападом ће се проширити радијус рата, што је против интереса Русије - да порази Ал Каиду и Исламску државу- а напасти Хезболах није исто што и напасти Хамас. Овај рат би изазвао многе последице, такве да нико не жели да се с њима суочи у овом тренутку, и зато ће Израел морати да живи уз Хезболах, исто као што две Кореје живе једна уз другу."


Аутор: Елија Магније
Изворни текст на арапском: هل تنشب الحرب بين إسرائيل و«حزب الله» قريباً؟
Превод на енглески: Суфијан Јан
Извор: Fort Russ
Превод: Ћирилизовано

Нема коментара:

Постави коментар

Пишите српски, ћирилицом!