У Италији откривена гробница етрурске принцезе

Налази из гробнице етрурске принцезе (Фотографија: Viterbo Oggi )

У некадашњем етрурском граду Вулци у италијанској провинцији Витербо, још једно драгоцено откриће, гробница пуна блага, драгоцених предмета из давнина.

Према ANSA.it, антрополошка истраживања су потврдила претпоставку да је у питању гробница принцезе, припаднице етрурске аристократије.
ANSA.it
AN, антрополошка истраживања су потврдила претпоставку да је у питању гробница принцезе, припаднице етрурске аристократије.

Гробница је датована у 8. век п.н.е., а гробна одаја је на три метра дубине и налази се испред билетарнице на археолошком локалитету Вулци. Ископавање гробнице је извела Фондација Вулци из Монталто ди Кастра крај Витерба.

Радник са археолошког налазишта Текла Дел Папа каже:

"Нисмо имали појма да је тамо гроб, али смо приступили хитним ископавањима када смо прошлог месеца приметили да су пљачкаши открили гроб, који је, како се испоставило, био изнад принцезине гробнице. Пљачкаши су направили откриће, али нису провалили у доњу гробницу, тако да смо захваљујући њима брзо пронашли и откопали гробну одају, и нашли предмете који су наводили на закључак да је ту сахрањена принцеза или неко други али исто тако значајног друштвеног положаја."

Артефакти из гробнице

Међу откривеним благом из етрурске гробнице има јединствених комада непроцењиве вредности, као што је феничанска огрлица од ћилибара и две египатске скарабеје од злаза, слоноваче и сребра. Ту су и други дивни и мајсторски израђени комади што сведоче о уметности људи из тог времена и разгранатим поморско-трговачким везама Етрураца.

Сребрни артефакт (Фотографија: ANSA.it)

Археолози су у гробници пронашли посмртне остатке девојке умотане у танку тканину и окружене бројним импресивним комадима накита. Поред драгоцености, нађени су лонци и тегле, такође драгоцени, али као извор информација о учешћу Етрураца у тадашњој међународној трговини.

Накит (Фотографија, извор: Vulci, trovato il tesoro della principessa etrusca, beffati i tombaroli)

Сада се настоји да се више сазна о девојци и да ли се она може повезати са раније откривеним посмртним остацима етрурског племства. Иако кости нису добро очуване, ипак ће бити могуће обавити анализе које би требало да нам дају више детаља о начину живота пре 2800 година.

Део налаза из гробнице (Фотографија, извор: Riportati alla luce collane d'ambra fenicia e scarabei d'oro - Tusciaweb.eu)

Древни град Вулци се налази 80 км северно од Рима. До сада је откривено више од 15,000 етрурских гробниаца, све више знамо о тој цивилизацији. Што рече директор Археолошког парка Вулци Карло Каси за Месађеро, срећа да се никада ништа није градило у тој области, тако да преко 100 хектара може постати заиста велика археолошка локација. Метод археолога је да се створе микро локације археолошких ископавања повезаних специфичностима сахрањивања. Следећа сезона ископавања ће почети у априлу.

Гробница (Фотографија, извор: Tomb excavations uncover treasures of an Etruscan princess - English - ANSA.it)

Принцезина гробница је добила назив "Гроб Златне скарабеје". Уобичајило се да археолози гробовима из Вулција дају романтичне називе, али то вуче корене још 19. века, када су древне гробнице биле циљ знатижељних авантуриста. Тада гробови из старих времена нису били под заштитом државе, па зато за бројна археолошка налазишта дугујемо радозналим туристима.

Прва званична ископавања извршена су по налогу кардинала Гуљелма Палоте. Тада је пронађено много гробних места, и сасвим једноставних и спектакуларних. Најпопуларнија је била "Гробница Сунца и Месеца".

Вулци (Robin Iversen Rönnlund /CC BY SA 3.0)
(Robin Iversen Rönnlund /CC BY SA 3.0)

"Гробница Сребрних шака" је откривена скоро. Сматра се да је припадала жени. У њој је пронађен златни египатски скарабеј датиран у раздобље између 746. и 525. г.п.н.е. Поред скарабеја, откривене су обојене перле, гвоздена брош фибула, крчази и бокал у коринтском стилу (bucchero - бокал од керамике сјајне површине какве су правили Етрурци).

Сребрне шаке су међу најзначајнијим налазима у Вулци. Подвргнуте су лабораторијским анализама и рентгену и установило се да их је могуће рестаурирати и конзервирати.



Напомена преводиоца: Предлажем да погледате и Википедијин чланак о Вулцију (на енглеском), занимљив већ од прве реченице. Испратите и све дате живе повезнице. Али прави контекст за чланак који сте управо прочитали је Континуитет културе и права: ГЕНИЈАЛНА ЈЕДНОСТАВНОСТ.

За почетак. После:


Аутор: Наталија Климчак
Извор: Ancient Origins
Превод: Александар Јовановић / Ћирилизовано


Нема коментара:

Постави коментар

Пишите српски, ћирилицом!