Moon of Alabama: Исламска држава је само изговор за још једну пљачку Либије


У Либији тренутно постоје две владе. Једна је "умерено исламистичка" са седиштем на западу у Триполију. Источна влада у Тобруку има међународно признање и секуларна је, али је подржавају и неке салафистичке групе. Обе либијске владе имају свој парламент и разноразне милиције. На средини дуге либијске обале која се простире правцем исток-запад, Исламска држава на чијем су челу "кадрови" из Ирака и Сирије има упориште у Сирти, где регрутује следбенике из северне Африке и спрема се да заузме оближња нафтна поља, да би имала чиме да финансира даље ширење.

Такозвани Запад је забринут због овакве ситуације и спрема се да интервенише војном силом. Специјалне снаге из више земаља већ су на терену, али обе либијске владе и оба парламента не желе страну војну интервенцију.
Међутим. Неко из УН или каква друга паметна глава изађе с блиставом идејом стварања треће владе која би требала да замени постојеће. Задатак треће либијске владе је да "позове" стране снаге и одобрава шта год оне чиниле. Таква трећа влада је формирана у Тунису, са утицајем и снагама у Либији равним нули:

"Ништа не гарантује да ће друге фракције одступити. Дакле, постоји опасност да се рат између две ривалске владе и њихових милиција претвори у рат три ривалске владе, које се међусобно не признају..."

Природно. Либијцима је мрска идеја да им странци намећу владу. Највероватније ће се борити против сваке силе која покуша да им узурпира суверенитет. Суочени са намесничком владом и страном војном силом, Либијци ће у још већем броју прилазити Исламској држави, у жељи да се боре против уљеза.

Али у Либији има још много тога што треба опљачкати, а посебно су алаве британска и француска влада. Што захтева чизму, је ли. А "мозак" већ знамо ко је.

"Тајмс оф Малта" пише управо о томе, какве се политичко-пословне игре воде иза сцене:

"Спрема се велика војна операција конзорцијума војних сила, против Исламске државе а ради инсталирања владе коју би подржале Уједињене нације. Али испољена траљавост прети осветом свима који буду учествовали у интервенцији.

Прво, доста је чудно што британски амбасадор у Либији прима наређења од британског изасланика у Либији, Џонатана Пауела, извођача радова Министарства спољних послова и Комонвелта (FCO). Да, од истог Пауела који је са тадашњим премијером Тонијем Блером пре десет година утаначио споразум са Моамером Гадафијем, о окончању изолације његове диктатуре. Резултат: Блерови масни консултантски хонорари када је отишао с места премијера, и "развојни" уговор огромне вредности компанији на чијем је челу нико други до Пауелов брат, лорд Чарлс Пауел, другар и ортак читавог јата арапских милионера са резиденцијама у Лондону. Што значи да је Џонатан Пауел и нешто друго, а не само рођак заинтересоване стране."

Либија је крцата оружјем и муницијом сваке врсте, толико да се продаје на пијацама. Ко има пара, није му проблем да купи моћно противтенковско наоружање и противавионске топове већ инсталиране на свеприсутне "Тојотине" теренце. Али Британија би да оружје прода, а не да купује:

"Милет је отворено рекао да жели да Либији прода још оружја - али само "правим" милицијама, тј. онима које подржавају нову владу подржану од Уједињених нација, владу националног споразума.

Влада националног споразума треба да заузме место две зараћене либијске владе, из Триполија и Тобрука, да буде камен темељац политике Запада у Либији, и уједини земљу и сво њено оружје окрене према Исламској држави.

Значи, треба још оружја. Милет тврди да ће оно стићи у руке само "правих" милиција, али то превише подсећа на подршку "правој врсти" терориста у сиријском и рату против Исламске државе."

Но најмаснији посао је Либијска управа за инвестирање с неких 65 милијарди долара активе. Овом фонду власник је либијски народ, али ће онај ко га буде контролисао моћи да за себе извуче тоне и тоне новца.

"Глупавост стварања треће либијске владе најпре ће осетити Малта, где бесни "то је моје" рат између садашње две либијске владе, за контролу над бројним либијским компанијама са седиштем на Малти - рат у који ће ускоро ући и трећа страна, "влада народног јединства".

Судска битка у Валети, за контролу над Либијском телекомуникационом холдинг компанијом (LPTIC), показује да следи нова заврзлама око поделе и још један грабеж за контролу над Либијском управом за инвестирање, испоставом владе из Тобрука на Малти.

Али, до сада највећа битка вођена је ипак у Лондону, где је, на миг британског Министарства спољних послова, суд донео одлуку да обе либијске владе макну прсте са 65 милијарди долара вредне либијске имовине и да њоме има да газдује, гле чуда, Тонијев брат, Виљем Блер.

Нема везе што је Тони последњих година Гадафијевог живота радио за Либијску управу за инвестирање. Какав сукоб интереса..."

Шта ви на све ово кажете? Мени се чини да се спрема још један пуч, овај пут са увођењем у игру треће владе која ће бити под тоталном контролом странаца. И да то благе везе нема са "борбом против Исламске државе", већ да је циљ да Тони Блер и други исте сорте могу да контролишу и отму што је од Либије остало. (Успут, погледајте и каква је улога Клинтон фондације у свему овоме.)

Не пада ми на памет ни један једини иоле позитивни исход пљачке под изговором борбе против Исламске државе - за Либију и либијски народ, али и народ земаља чије "елите" крећу у још један поход на Либију.


Преведено од истог (анонимног) аутора:

- Америчко ратно ваздухопловство прелази на ћирилицу!!!
- Методе тролова британског Штаба владе за комуникације (GCHQ)
- Фудбалска политика: Победа Израела
- САД наредиле напад на ФИФА уочи гласања о искључивању Израела
 - А да је Гадафија...


Препорука: Либија – бесконачни ћорсокак за Запад

Извор: Moon of Alabama
Превод: Ћирилизовано

Нема коментара:

Постави коментар

Пишите српски, ћирилицом!