Милорад Ђошић: Усамљени бoр више није сам


Сала Српског културног центра била је 12. марта попуњена до последњег места. Гости из Подгорице и пријатељи из Београда заједно су рашчлањавали "Усамљени бор", претварајући га у "Бор са пуно пријатеља".

Шта рећи о ономе ко га је испевао, хаџи Радовану М. Радовићу? Дипломирани инжењер грађевине, рођен 1942. год. у Морачкој Бистрици, Колашин. Грађевински факултет завршио у Београду, одслушао постдипломске студије на Институту за земљотресно инжењерство "Кирил и Методиј" на Универзитету Скоље.

Завршио је и специјализацију за санацију објеката и конструкција настрадалих од земљотреса, а у Амстердаму у Холандији, а Студијске програме за смањење сеизмичког ризика у СССР-у и Пољској.

У току радног века радио на пројектовању и реализацији великог броја инжењеријских објеката, високоградње и мостова, пројектовању и санацијама споменика, цркава, храмова  у земљи и иностранству.

Одликован са више плакета, јубиларних награда, повеља, ордена, грамата, Орденом Светог Саве другог реда.

Објавио је више стручних радова из пројектовања. На поклоничком путовању у Свету Земљу био три пута и награђен за поезију, сребрно-златном иконом Јерусалимске Богородице од јерусалимског патријарха Теофила трећег. Бави се књижевним приказима, критикама, поезијом, сликањем, промовисањем гусала и епске поезије.

Заступљен у више зборника поеезије. Објавио збирку поезије "Усамљени бор".

Надахнути говор о Радовану одржао је вишеструки првак света и Европе Вук Рашовић, који је, како рече, одахнуо када су Радована одредили да буде породични лучоноша. Бошко Вујачић цар српских гусала подсетио нас је како се пева о Србији, Цару Лазару и српству. Публици је преостало да ужива.

Вук Рашовић
Бошко Вујачић

Уместо усне хармонике, песници Слобо Чуровић и Чудесни Ненезић поигравали су се микрофоном и речима, говорећи о поезији нашег драгог госта Радована.

Никола Ненезић Чудесни

Слободан Слобо Чуровић


За Ћирилизовано
пуковник авијације у пензији
Милорад Ђошић-пилот

Нема коментара:

Постави коментар

Пишите српски, ћирилицом!