Нова тактика украјинске пропаганде: Русија одустаје од Донбаса

Кијев треба да се посеје несигурност, апатију и страх у редове присталица донбаских република.

Ову иницијативу је покренуо Сергеј Постоловски, аналитичар Бироа за борбу против хибридног рата - пише Политнавигатор

"Ја бих препоручио да порадимо на мишљењу сепаратиста о себи и њиховој свести. У том смислу, морамо слати информационе сигнале који поручују да је Русија дигла руке од њих, и да постоје тешки сукоби у редовима самих сепаратиста. То јест, важно је да сепаратисти постану апатични, несигурни и уплашени, тако да почну да се питају шта ће се догодити ако Русија  сутра оде а дођу Украјинци, и да ли раде праву ствар? Када постоји таква неизвесност, лакше ћемо их победити", саветује експерт.

Ћирилизовано: Бандеристима би било боље да пораде на Вашингтону. Јер мења песму. Полако, али и ово је напредак:

Стејт департмент: Све стране одговорне за насиље у Донбасу


Одговорност за насиље у Донбасу сносе све стране у сукобу, изјавио је у петак званични представник Стејт департмента САД Џон Кирби.

Новинари су замолили Кирбија да прокоментарише тај део званичног саопштења Стејт департмента о телефонском разговору америчког државног секретара Џона Керија са шефом руске дипломатије Сергејом Лавровом, у којем је наведено да је Кери позвао Русију да допринесе прекиду насиља дуж линије разграничења на југоистоку Украјине.

„Насиље долази са свих страна, ми то не оспоравамо. Говоримо о оном утицају који Русија има на ’сепаратисте’“, изјавио је Кирби одговарајући на питање да ли сматра да је „само Русија одговорна за све варнице насиља у тој области“.

Ћирилизовано: Нови премијер Украјине Владимир Гројсман изгледа забринуто. Али једно су вашингтонске песмице и жеље "пристојног и храброг човека", а сасвим друго шта мисли стварни газда: In first, Ukraine appoints Jewish prime minister | The Times of Israel (Фотографија: © Sputnik/ Михаил Палинчак)

Шеф руске дипломатије Сергеј Лавров изјавио је раније да постоји велики број сведочанстава о томе да Кијеву одговара да испровоцира сукобе и обнављање борбених дејстава како би одвукао пажњу са своје неспособности да испуни своје обавезе из Минског споразума.

Специјална посматрачка мисија ОЕБС-а у Украјини изјавила је да је забринута због погоршања ситуације на истоку земље услед бројних нарушавања прекида ватре.

Представници мисије навели су да од јесени бележе бројне случајеве нарушавања примирја, као и да учесници конфликта користе оружје које је требало да буде повучено.

Москва инсистира на томе да није умешана у догађаје на југоистоку Украјине, да устаницима не испоручује војну технику и муницију и да није учесник у украјинском унутршањем сукобу, као и да је заинтересована за то да Украјина реши политичку и економску кризу.


Извори: New tactics of Ukrainian propaganda: Russia gives up on Donbass | Donbass International News Agency и Стејт департмент: Све стране одговорне за насиље у Донбасу
Превео и приредио: Александар Јовановић / Ћирилизовано

Коментари