Пентагон: Нема потребе за повећањем снага РВ САД и НАТО у Европи

Тренутно, не постоји потреба за повећањем снага РВ САД и НАТО у Европи нити за отварањем нових база на континенту за ову врсту Оружаних снага трансатлантских савезника, признао је командант РВ САД у Европи, генерал Франк Горенц.

"Ја сам углавном задовољан оним што имамо - и стајаћим и ротирајућим снагама," - преноси ТАСС изјаву Горенца.

"Могу искрено рећи - нагласио је амерички војни командант - први пут после дугог времена постигли смо одличан баланс између инфраструктуре и структуре снага у Европи."
Истовремено, он је дао саопштење према коме Русија "наставља да шири" ограничење приступа у ваздушном простору" од Баренцовог до Балтичког и Црног мора, а сада – и до Средоземља", кроз употребу најсавременијих противавионских система. Москва наставља да развија савремене мобилне ракетне системе земља-ваздух великог домета што ствара несигурност за слободу кретања у областима покривеним овим системима, каже генерал.
При том, Горенц је похвалио нове руске ракетне ПВО системе. Ми говоримо о "невероватно ефикасним системима, то нису системи ПВО 70-тих година", рекао је Горенц.
На примедбу да САД не би требало да се жале на развој одбрамбеног оружја у Русији у условима када се у Европу пребацују ловци пете генерације Ф-22 и да таква акција Вашингтона и његових савезника из НАТО неминовно подразумева одговор Москве, командант је одговорио на следећи начин: "Захват ових (противавионских ракетних) система се простире далеко (ван националне територије)." Зато се, према његовим речима, они наводно "не могу окарактерисати као самоодбрана". Зона дејства ракетних система противваздушне одбране распоређених у Калињинграду, залази "далеко у Балтичко море, а такође далеко и у ваздушни простор Пољске", каже командант америчких ваздухопловства у Европи. Он је одбио да потврди да ли радари станица за праћење тих система остварују захват и праћење НАТО борбених авиона.
Јуче је врховни командант НАТО снага за Европу, амерички генерал Филип Бридлав изјавио да Алијанса на предстојећем самиту у Варшави треба да донесе одлуку о повећању војних снага у Европи.
Поред тога, Бридлав је приметио да су инвестиције руског председника Владимира Путина омогућиле Русији да створи јаку армију.
Почетком марта, командант здружених оружаних снага НАТО у Европи, амерички генерал Филип Бридлав је изјавио да је Русија непријатељ САД и дугорочна претња њеним интересима. Сличне изјаве су дали и шеф Пентагона Ештон Картер, председнички кандидат Берни Сандерс и други политичари у САД.
Међутим, Москва скреће пажњу јавности на чињеницу да су САД покренуле агресију санкцијама против Русије и воде русофобску пропаганду великих размера широм света, покушавајући да скину са себе одговорност за подршку оружаном преврату у Украјини и крвави рат у Донбасу. Руски министар иностраних послова Сергеј Лавров подвлачи да руководство НАТО-а и низ европских земаља надувава мит о "руској опасности".
Оштар пораст антируских изјава америчких војних команданата, по мишљењу стручњака, показује да они на тај начин желе да повећају финансирање својих служби, о чему је Взгљад (Взгляд) већ писао.
Извор:  Взгляд / Пентагон: Наращивать численность ВВС США и НАТО в Европе необходимости нет
За Ћирилизовано превео:
мајор авијације у пензији 

Мирослав Младеновић – пилот

Нема коментара:

Постави коментар

Пишите српски, ћирилицом!