Удружење „Ћирилица Београд“: Не знамо чије интересе заступа „Сбербанка“

Претходно:

- Бабурин: Чију политику проводи "Сбербанка" у Србији, српски закон обавезује писање на ћирилици?

- Восток: Зашто Сбербанка игнорише ћирилицу?


Већ дужи низ година, па и деценија, ћирилично писмо, уставно писмо Републике Србије је маргинализовано у целој Србији. Тек покоји натпис на ћирилици се може видети када пролазите кроз српске градове. Пословна комуникација је махом на латиници. Да ли због утицаја Запада или нових технологија, питање је за социологе.

Управо модерне технологије и омогућавају да се сваки вид текстуалне комуникације врши на ћирилици. Информатичко доба створило је и пословицу: „Не знаш да се користиш рачунаром или интернетом – ти си неписмен.“

С друге стране, управо та модерна технологија и омогућава кориштење ћирилице, па би се супротно овоме, могло с правом рећи да свако ко не користи ћирилицу или не зна да у свој уређај инсталира ћирилицу, да је неписмен. Тај процес траје неколико секунди.

Када говоримо о пословним субјектима, нарочито руским, „Сбербанка“ је управо један од тих који је или информатички неписмен или тај који намерно игнорише уставно писмо Републике Србије. Сбербанка ћирилицу не користи уопште.

Из „Сбербанке“ нисмо добили одговор на упите о ћириличном писму.

О оваквом игнорантском ставу „Сбербанке“ према државном писму Републике Србије, па и Руске Федерације разговарали смо са чланом Управног одбора Удружења „Ћирилица Београд“, Милорадом Ђошићем.

Употреба ћирилице у Србији, а поготово у односу на „Сбербанку“ је никаква. Какав је став удружења „Ћирилица Београд“ поводом непоштовања уставног писма Републике Србије од стране руске банке "Сбербанк"?

- Ми се боримо за уставно писмо Републике Србије из члана 10. Устава, и то је само ћирилица и ниједно друго писмо. Што се тиче „Сбербанкe“, ми из „Ћирилице“ смо дубоко разочарани на њих. Ишли смо код њих пре неког времена и малтене, нису се удостојили да нам кажу „добар дан“. „Сбербанка“ би требала да буде водиља свим другим банкама јер земља домаћина, Србија, по Уставу пише ћирилицом. Рецимо „Grave” осигурање 70% преписке врши на ћирилици. Једна друга банка, која такође није ни српска, ни руска, око 70% користи ћирилично писмо. Немам речи према „Сбербанци“ и хвала господину Сергеју Бабурину што је уопште покренуо ово питање јер се човек очигледно запрепастио и запитао: „Чији су ови?“.

Који је по Вама разлог игнорисања ћирилице од стране "Сбербанке" у Србији?

- Они су једном рекли да је то политика банке, али мислим да су они необавештени и стварно не знам кога они заступају овде у Србији. Да Русију или неког другог?


Аутор: Вања Савићевић
Извор: Восток 

Нема коментара:

Постави коментар

Пишите српски, ћирилицом!