Демистификација кинеске економије у српском издању

Издавачка кућа Албатрос Плус објавила је у хиљаду примерака књигу кинеског економисте Џастин Јифу Лина „Демистификација кинеске економије“ која на најлепши могући начин објашњава кинеско „чудо“, доводећи читаоца до пуног разумевања вишевековних и вишедеценијских процеса у Кини. Да је величина у једноставности доказује овај кинески економиста својим широким погледом на више различитих друштвених појава, како би објаснио економска кретања.

Предговор завршава следећим мислима. „Интелектуалци у Кини и другим земљама у развоју требало би да продубе своје разумевање сопствених држава у свим аспектима – политичке, економске и друге друштвене димензије. Тако ће моћи креативно да изграде теоријски оквир у коме ће објаснити суштину, изазове и прилике с којима се сусреће модернизација њихових земаља. Ова књига написана је с тим циљем и надам се да ће демистификација кинеских успеха и падова у прошлости успети да објасни будући развој Кине, али и осталих земаља у развоју“.

У књизи се налази много инспиративних мисли и идеја, али и критика (или одбрана Кине) западних економиста да у већини ставова у погледу Кине греше, јер не разумеју њену сложеност. Основни проблем, према Џастину, економских програма које земљама нуде и предлажу ММФ и Светска Банка, произилази из чињенице да је економска теорија моделски формирана да објасни функционисање најразвијенијих земаља, и да примене таквих програма у другачијим системима, условима и окружењу дају сасвим другачије резултате од очекиваних.

Књига се састоји из 13 поглавља и обухвата веома дуг историјски период, а како би објаснила садашње економске резултате у Кини. Објашњава и планове у погледу развоја сеоских средина, дерегулације финансијског сектора, реформе великих јавних предузећа, а све су то области у којима се очекује даљи економски раст Кине.

За сваког ко жели да разуме Кину као нову економску силу, али и да размисли о бољој будућности Србије, без путева који немају алтернативу, и без „болних реформи“ које ће дати резултате у будућности, ово ја права књига. А толико је једноставна, у својој генијалности, да је може прочитати свако, без неопходних економских предзнања. Економију у њеном најлепшем виду научиће читајући ову књигу.


Аутор: Мирослав Здравковић
Извор: Макроекономија

5 коментара:

  1. Nazalost je ta knjiga gomila gluposti. Kina je samo zahvaljujuci investicijama od strane USA postala ekonomski "velika", jer su USA u nju preko 18 triliona dolara ulozili.

    Kina pripada americkim i engleskim vladama i bankarima.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Поштовани,

      поздрављам Вашу одлуку да се јављате анонимно.

      Јер једно је кад се анонимни паметњаковић дискредитује, нпр. с "трилионима", а сасвим друго кад испаднеш незналица с именом и презименом.

      Избриши
    2. Aha, besmislene uvrede u odgovoru su naravno ubjedljivi argumenti. A to sto ne objavljujem moju adresu, tezinu, puno ime i sat rodjenja je naravno odmah zmnak da sam neka budala.

      Evo malo se obrazujte, prije nego sto se jos jednom tako osramotite:
      http://www.businessinsider.com/new-book-the-american-phoenix-by-diana-choyleva-suggests-america-will-dominate-china-in-the-coming-years-2011-10?IR=T

      A da ne govorim o brojevima sto su javno dostupni u godisnjem poreznom obracunu svih americkih institucija, od kojih sam procitao najmanje nekoliko desetina - tu mozete direktno procitati koliko kineskih dionica ko u USA ima.

      Ali lakse je samo prepisivati propagandu i ne razmisljati svojom tintarom... i udri svakog ko kritikuje, imalo smisla ili ne imalo. Tipicno ponasanje jedne izdajice. Hvala brate, ali do(ne)vidjenja.

      Избриши
    3. Jendo jos - trilion je "kopi-peeejst" (haha...) greska jer sam iz engleskog to izvukao, u evropi bilion - ali toliko inteligencije se valjda moze id citalaca ocekivati. Broj je realan, pa vama se dopadao ili ne.

      Избриши
    4. Дакле, за разлику од мене који "преписујем пропаганду", Ви се (само)образујете, а когнитивни процес Вам почива на архинаучној литератури типа, да поновимо:

      New Book: The Reality Is That America Owns China, And China Is Only Just Now Realizing It - http://www.businessinsider.com/new-book-the-american-phoenix-by-diana-choyleva-suggests-america-will-dominate-china-in-the-coming-years-2011-10;

      коју, приде, препоручује хиперобјективни "Бизнис инсајдер".

      Аферим!

      Избриши

Пишите српски, ћирилицом!