Обичан Рус и Нагорно-Карабах, јерменска свесна младеж против Русије и...без кога се не може

Социолози питали Русе о сукобу око Нагорно Карабаха

 

Фонд за јавно мнење је међу руским грађанима спровео анкету ради увида у њихов однос према сукобу око Нагорно-Карабаха.

23% испитаника пре 2. априла није ни знало за сукоб Азербејџана и Јерменије око Нагорно-Карабаха. Осталих 67% је знало да је до ескалације сукоба почетком априла дошло после дугог примирја.

На питање кога би Москва требало да подржи, Баку или Јереван, 52% испитаника је рекло да би Русија требало да буде неутрална, 6% је изразило подршку Јерменији, а 1% је било за Азербејџан.

Истовремено, 40% испитаника је рекло да Русија мора учинити све што је у њеној моћи да се разреши сукоб између Азербејџана и Јерменије, 30% сматра да држава не би требало да буде активније умешана у овај проблем, а  11% није знало шта би одговорило - преноси Интерфакс.

Истраживање је спроведено у периоду 9-10 априла, 2016. међу 1,500 људи из 104 града из 53 области.

Да подсетимо, у ноћи између 2. априла сви положаји војске Азербејџана уз границу су били засути ватром из оружја великог калибра, минобацача, лансера граната и топова. Гранатирана су и азербејџанска насеља у близини линије фронта, густо насељена цивилима.

Сукоб између две земље јужног Кавказа почео је 1988. године, због територијалних претензија Јерменије према Азербејџану. Уследио је рат, и  јерменске оружане снаге су 1992. заузеле 20% Азербејџана - област Нагорно-Карабах и седам околних округа.

Две земље су потписале споразум о прекиду ватре 1994. године. Копредседавајући Минске групе ОЕБС-а, Русије, Француске и САД тренутно воде мировне преговоре између сукобљених страна.

Јерменија још увек није имплементирана четири резолуције Савета безбедности УН о повлачењу својих оружаних снага из Нагорно-Карабаха и околних округа.


Ћирилизовано: Врло чудно интонирана вест - за гласило као што је "Весник Кавказа". Можда због "вести" објављене данас (азерског сервиса, али шта да се ради кад је код Руса мук), иако се односи на антируске протесте у Јеревану што су почели још 13. априла:

У Јерменији у току највећи протести против руске политике

 

Протестна акција испред руске амбасаде започета 13. априла је историјски догађај, каже за јерменски веб-сајт Тигран Хзмалјан, независни режисер, сценариста и продуцент.

Хзмалјан истиче да су ово први велики протести против политике Русије још од 1921. године, и да је посебно важно што су код демонстраната млади људи у огромној већини.

"То је шамар не само за Русију. Побуна је језик игнорисаних. Ова ратоборна и изгубљена генерација је донела једино могућу исправну одлуку - да оконча руску окупацију."

Хзмалјан још каже да је јерменски народ вероватно једини који велича своје џелате, и то сто година.

"Исказано стрпљење, наивност и лаковерност јерменског народа је апсурд без преседана. али млади су се ослободили илузија, болести и вируса."

Хзмалјан сматра да је сада потребно створити политичку алтернативу, језгро које ће заступати интересе ових младих људи и предводити на путу у Европу.


Ћирилизовано: Кад оно међутим:

Амерички амбасадор Роберт Секута обећао Азербејџану подршку САД

 

Амерички амбасадор у Азербејџану је у интервју датом дописнику "Гласа Америке" рекао да је Вашингтон спреман да подржи Баку у неким областима.

"Хтео бих да нагласим да ћемо Азербејџан наставити да подржавамо у следећем: безбедности, привредном развоју, владавини права и другим елементима стабилности" - преноси Интерфакс.


Извори:

- Robert Sekuta promises Azerbaijan to be supported by US | Vestnik Kavkaza

- Largest protest against Russian policy underway in Armenia

- Robert Sekuta promises Azerbaijan to be supported by US | Vestnik Kavkaza

Превео и приредио: Александар Јовановић / Ћирилизовано

1 коментар:

  1. "Да подсетимо, у ноћи између 2. априла сви положаји војске Азербејџана уз границу су били засути ватром из оружја великог калибра, минобацача, лансера граната и топова. Гранатирана су и азербејџанска насеља у близини линије фронта, густо насељена цивилима."

    To nije tacno i nema nikakvog smisla, posto Jermenci nemaju nikakve koristi od toga niti zelje da poruse primirje. Azerbejdzan je poceo sukob i napade, jer hoce da ponovo vrati to podrucje pod svoju vlast.

    Koriste priliku dok se Turci svadjaju sa Rusima. Ne moze im se toliko ni zamjeriti, posto vise imaju izbjeglica odatle u Azerbejdzanu nego sto Jermenaca tu uopste zivi.

    ОдговориИзбриши

Пишите српски, ћирилицом!