Ка Новом феудалном поретку: Шведска влада троши милионе на убеђивање грађана да једу инсекте


Шведска влада своју преданост заштити животне средине и борби против климатских промена изражава и тако што троши новац пореских обвезника на "месо" направљено од цврчака и ларви брашнастих буба.

"Винова" (Vinnova), агенција шведске владе која дистрибуира новац намењен за истраживање и развој, око 2,7 милијарди круна годишње (293,5 милиона евра), најавила је нову траншу средстава за стварање зеленије и одрживије будућности - одвраћањем Европе од меса, тако што ће се код људи развити жеља да једу "климатски паметну" храну, како пише FriaTider.

"Зелени" и Уједињене нације покрећу политичке иницијативе типа Понедељком без меса, чији је крајњи циљ потпуно вегетаријанство, а заснивају се на претпоставци да и месождерство човека узрокује климатске промене. Други метод смањења "терета Земље" је замена месних протеина онима добијеним из инсеката.

Хамбургер од скакаваца / Getty
У том циљу, "Винова" ће сваком од 15 пројеката из целе Шведске, који треба да створе "јестив прототип" неког новог јела, доделити по пола милиона круна.

Међу финансираним пројектима због којих би требало да вам вода потече на уста је и "добар и здрав производ од ларви брашнастих буба које се хране остацима биљне хране и climate friendly су извор протеина", затим "прототип јела" од "прерађених ларви брашнастих буба", и млевено месо од "климатски паметних инсеката (climate smart insects”) као што су цврчци.

Други замамни пројекти не нуде инсекте али су ту "протеини климатских гљивица" (“climate-fungal protein”), "здрав вегетаријански роштиљ" направљен од нуспроизвода и "влакнастих сировина" и "производ сличан плавом сиру" направљен од пасуља.

На такмичењу које ће се одржати у новембру биће изабран најбољи производ који ће добити додатних два милиона круна инвестиција од шведских власти које хоће "климатски паметну храну".

Образлажући разлоге за покретање иницијативе у свом саопштењу за јавност, "Винова" каже да ће исхрана на бази инсеката смањити потрошњу хране из увоза и подстаћи интерес за храну произведену у Шведској:

"Винова улаже напор у развој climate-friendly протеина, да помогне развој иновативних, здравих и укусних јела будућности, а као алтернативу конвенционалној производњи меса...Оваквим пројектима се може повећати конкурентност шведске прехрамбене индустрије, јер користе сировине које се могу на економичан начин производити у самој Шведској."

Ово није први покушај Шведске да створи интерес за "храну будућности". У Стокхолму је прошле године издат "климатски паметан" кувар, којим се, на пример, пица са ларвама инсеката препоручује као “environmentally friendly” јело и, судећи по приказима штампе, деликатес: "Ларве су тако укусне! А сушене гусенице као индијски орах с благим тоном жуманцета."


Ћирилизовано: Изворни наслов је Swedish Govt Spends Millions Telling Citizens To Eat Insects To End Global Warming / Шведска влада троши милионе говорећи грађанима да једу инсекте јер ће се тако окончати глобално загревање. Дакле, нема онога "Ка новом феудалном поретку". Али нова религија глобалног отопљавања и климатских промена, којима је, као, узрок човек, управо подјармљивање има за циљ: Чувени консензус да се 97% научника слаже по питању узрока климатских промена је - превара и још осам чланака / превода Ћирилизовано: Клима на то бар упозоравају.

А треба. Јер нас Би-Би-Си опомиње да каснимо, да "две милијарде људи широм света своју уобичајену храну већ допуњује инсектима":

Over 2 billion people worldwide already supplement their diet with insects

Аутор: Оливер Џеј-Џеј Лејн
Извор: Breitbart
Превео и приредио: Александар Јовановић / Ћирилизовано

Нема коментара:

Постави коментар

Пишите српски, ћирилицом!