Русија неће љубити Обамин прстен

Ћирилизовано: Чланак пред вама је стар четири дана. Али се може рећи да је толико и свеж, јер нам даје јасну слику о руском погледу на значај нуклеарног наоружања и у будућим временима.



У Вашингтону почиње тродневни самит о нуклеарној безбедности. Русија у томе неће учествовати , чак ни на радном нивоу. Да ли је то намерни бојкот од стране Русије? Или би учешће било губљење времена? Али, зар на дневном реду нису - "нуклеарне активности фанатика у ДНРК (Демократска Народна Република Кореја) " и "прљаве бомбе" у рукама Исламске  државе. Зар Русији до ових питања није стало?

По саветнику за националну безбедност Беле куће, Бену Родсу, одлука Русије је за Москву "пропуштена прилика". "Искрено говорећи, ово што чини Русија одбијајући да учествује - то је самоизолација" - рекао је Бен Родс.

Према руском Министарству иностраних послова, самити су изгубили своју првобитну улогу и сада се мешају у активности УН, ИАЕА (International Atomic Energy Agency - МАГАТЭ Международное агентство по атомной энергии), Глобалне иницијативе за борбу против нуклеарног тероризма, "Интерпола" и Глобалног партнерства. То је покушај групице држава да наметне сопствено мишљења поменутим међународним организацијама и иницијативама да заобиђу своје сопствене механизме за доношење политичких одлука, сматра руско Министарство иностраних послова.

На самиту (који се од 2010. године одржава под покровитељством Обаме) ће присуствовати представници 52 државе. Наводи се да ће централне теме састанака и билатералних сусрета бити нуклеарни програм Северне Кореје и потенцијал терористичке организације Исламска држава за прављење "прљаве бомбе".

На Западу су забринути што су резерве високо обогаћеног уранијума од 61 тоне, концентрисане у стотину цивилних нуклеарних објеката у више од 25 земаља, довољне за производњу скоро 2,000 таквих бомби," пише "Глас Америке" (Voice of America).

"Прљава бомба" није нуклеарно него радиоактивни оружје. Бомба не ствара нуклеарну експлозију, већ конвенционалним експлозивом расипа радиоактивни материал, каже за Правда.ру доктор физичких и математичких наука Михаил Трунин. По њему, терористи Исламске државе не могу самостално направити такву бомбу.

"За то су потребни стручњаци. Друго, то је посебна и веома сложена технологије, коју свака земља не може да приушти."

Стручњаци верују да претњу "прљавом бомбом" терориста треба схватити као претњу заузимањем нуклеарних електрана (АЕС - А́томная электроста́нция АЭС), а не "испоруком" на место терористичког напада уређаја са експлозивним пуњењем и радиоактивним материјалом.

Закључак: потребно је говорити о побољшању заштите нуклеарних електрана и превенције у том правцу, а то није тема нуклеарног самита.

Што се тиче Северне Кореје, она је већ дуго времена у "нуклеарном клубу", тако да је неопходно извести је из изолације, преговарати с њом, а не провоцирати (претњама) непромишљеним акцијама. И то није само питање Самита нуклеарне сигурности, већ устрајног дипломатског рада и политичке воље.

Приметићете да све земље које данас имају нуклеарно оружје имају га захваљујући развоју у Сједињеним Америчким Државама (резултати истраживања су или дати или украдени од САД). За то су пример Израел, односно Иран, који је потом престао да буде савезник САД, и вероватно помогао Северној Кореји да направи своју нуклеарну бомбу.

О нуклеарној безбедности Русије се не расправља на Обамином самиту. На првом месту о тактичком нуклеарном оружју. "Американци су једина земља на свету што размешта своје тактичко нуклеарно оружје изван сопствених граница, на територију четири европске земље и у азијски део Турске," - каже за Правда.ру Владимир Козин. виши саветник РИСИ, дописни члан РАЕН (Руска академија природних наука - Российская академия естественных наук), професор РАВН (Академија војних наука РФ - Академия военных наук Российской Федерации). "И све га више примичу границама Русије".

Ниједна земља на свету не примиче своје тактичко нуклеарно оружје ближе територији САД – то је очигледна неравнотежа. САД одбијају да преговарају о тактичком нуклеарном оружју. "

Други моменат, по мишљењу стручњака, јесте америчка стратегија првог нуклеарног удара, непромењена од 1945. године, које се придржавају и западни савезници Вашингтона, Велика Британија и Француска. Руска Федерација нема такву стратегију. "Велико је питање - зашто се Американци и даље држе концепта првог нуклеарног напада и одбијају да разговарају о питању некоришћења првог нуклеарног удара".

Трећа ствар. Американци нису одговорили на питање зашто су створили такозвану "Чикашку тријаду" у мају 2012. године, којом се комбинују у један оперативно ефикасан механизам ракетно-нуклеарни, противракетни и конвенционални видови наоружања - за базирање на првој линији и такође све ближе руској територији, каже Владимир Корзин.

Четврто. Русија жели да разговара о ратификацији свеобухватног Споразума о забрани тестирања нуклеарног оружја. Сједињене Америчке Државе су међу 44 земље обавезне да ратификују овај међународни споразум, објашњава стручњак. Споразум је до сада ратификовала 164 земља, а од ових 44 обавезних је ратификовало тек њих 36. Међутим, у складу са условима уговора, уколико само једна од земаља које су обавезне да ратификују овај споразум то не уради, он никада неће ступити на снагу. Зар ово није питање за дискусију?

Поштујте Русију и она ће поштовати вас

Директор руског и евроазијског програма Карнеги фондације и бивши амерички обавјештајац Јуџин Румер, појашњава за Фокс њуз (Fox News) мишљење Москве: "Русија ће сарађивати са Сједињеним Америчким Државама једино на равноправној основи и само онда када то сматра корисним. Али Русија неће доћи у Вашингтон да  председнику Обами пољуби прстен."

Што се тиче преговора о нуклеарној безбедности, Русија је, и поред сукоба у Украјини, са Сједињеним Америчким Државама радила на иранском нуклеарном програму, па чак и на питањима везаним за високо обогаћени уранијум, на пример, о његовом повлачењу из Узбекистана.

Покушај да се Русија увуче у преговоре о разоружању са ракетама средњег домета је неуспешан, јер је, и поред америчке глобалне противракетне одбране, нуклеарно оружје за сада једино средство одвраћања НАТО-а од напада на Русију.


Аутор: Љубов Лулко
Извор: Целовать кольцо Обаме Россия не будет
За Ћирилизовано превео:

мајор авијације у пензији

Мирослав Младеновић - пилот

1 коментар:

  1. Занимљиво је да и поред промене понашања Русије, остају на снази и прихватају се, чак и од стране Руса, фразе и правила из времена кад је Русија била потпуно на коленима. У свим сукобима, вестима и догађајима који се тичу онога где Русија има интерес: назив ,,међународна заједница" се не спори иако је у питању САД и неколико политичко-војних сателита. Они као такви, увек се називају ,,партнерима" чак и кад показују агресивно непријатељске намере. Док они као такви имају неспорно право да се мешају и редовно крше све међународне договоре, не зарезују или директно управљају ОУН и сличним пародијама светске заједнице (ниједној није седиште ван западне хемисфере); Русија има неку чудну потребу да се правда за све, па и своје унутарполитичке потезе. Сваки сукоб у коме су умешани руски интереси, или где Русија учествује посредно или непосредно, зауставља се и прераста у некакве недефинисане и бескрајне (а редовно и бесплодне) ,,преговоре", ,,мировне процесе", таман док се противничка јој страна не опорави и укрепи.

    ОдговориИзбриши

Пишите српски, ћирилицом!