DEBKAfile: Руска војска концентрише снаге крај Алепа пред општи напад. Али...

Русија је претходних дана наставила с гомилањем снага северно од града Алеп. Западни и блискоисточни извори који прате рат у сирији процењују да се то чини у оквиру припрема за свеопшти напад руских, сиријских, иранских и снага Хезболаха на побуњенике у северозападном сиријском граду. Тврди се да је руска команда у Сирији одлучна да заузме Алеп, очисти град од побуњеника и контролу над њим врати у руке сиријског председника Башара Асада.

У склопу руских снага које се гомилају крај Алепа су јединице тешке артиљерије са различитим типовима вишецевних ракетних лансера и јединице специјалаца потребних да артиљерију штите од напада побуњеника.

Као што је DEBKAfile известио у суботу, Турска и Саудијска Арабија су у Алеп послале снаге од 3,500 побуњеника, да помогну тамошњим побуњеницима у одбијању предстојећег напада.

Ћирилизовано: Смисао вестима даје и њихов временски распоред. "Дебка фајл" је горњу вест објавио одмах после вести да САД тајно измештају своје снаге са Синаја, зато, како се каже у другој вести и у видеу, да Москву упозоре да се не игра шурујући с Курдима у борбама код Камишлија (а што чини и Асад, упркос недавном сукобу с курдским снагама: Syrian regime spokesman calls for coordination with Kurds in war on ISIS - ARA News/ Гласноговорник сиријског режима позива на сарадњу с Курдима у рату против Исламске државе).

- DEBKAfile Exclusive: Decision to send US troops to Syria not linked to ISIS / Одлука о слању америчких војника у Сирију нема везе с Исламском државом :


"...Вашингтон је забринут због ширења руског утицаја међу сиријским Курдима, посебно међу вишим командантима Јединица народне одбране. Управо су Руси охрабрили Јединице народне одбране да нападну сиријску војску у Камишлију.

По званичницима Беле куће, руско мешање у борбе у Камишлију представља прво руско кршење споразума постигнутог крајем 2015. године између Обаме и руског председника Владимира Путина. По споразуму, читава сиријска територија источно од реке Еуфрат је сфера утицаја САД, док је сиријска територија западно од реке руска сфера утицаја..."


 

- DEBKAfile Exclusive: US secretly removes its forces from northern Sinai 


 

Извор: DEBKAfile
Превео и приредио: Александар Јовановић / Ћирилизовано

Нема коментара:

Постави коментар

Пишите српски, ћирилицом!