Последице руских санкција на памет српских русофилних новинара и уредника: "Руси сатрли западњаке: Санкције их коштале 9,3 милијарди долара"


Мада је "Русија признала ефикасност западних санкција. По рачуну Путиновог саветника и представника у Националном савету за банкарство Руске Федерације, Сергеја Глазјева, руска привреда је за две године изгубила око 250 милијарди долара" - то су глупости и лоше ће да утиче на српског читаоца,  је л' тако?

И зато:

Руси сатрли западњаке: Санкције их коштале 9,3 милијарди долара


"...У извештају се наводи да је највећи био први талас ембарга, када је 7. августа 2014. Русија увела контрасанкције Европској унији, Сједињеним Америчким Државама, Канади, Аустралији и Норвешкој. Тада су забрањене говедина, свињетина, живина, риба, млеко и млечни производи, део поврћа, воћа и орашастих производа. За време забране, обим увоза је пао за 9,1 милијарду долара, преноси Тас позивајући се на извештај..."

Вест са (ваистину) сатртивним насловом производ је ума и занатског умећа анонимног бића са веб сајта Vesti online - Srpski informativni portal.

Затим су је пренели, међу осталима: Васељенска ТВ (власник је доктор економских наука); Центар академске речи, Шабац (власник је доктор социолошких наука); Србин инфо (власништво дипломираног историчара); и, наравно, Фонд Стратешке Културе -  руско, да се не лажемо, пропагандно средство на српском језику у којем раде и српски и руски набеђени медијски трудбеници ( и понеки, залутали, уистину стручњак).

Франкфуртске "Вести" никада нисам трошио, а и оно што сам знао о њима вероватно је застарило. Дакле, немам основе за тврдњу да је овај њихов производ - не будалаштина, него  покушај "тровања бунара" (Poisoning the well), дискредитације учесника и сваке озбиљне расправе на тему стварних ефеката санкција, које нису искључиво негативне - за Русију. Али разлога за сумњу имам, бар због седишта "Вести" и изложености швапском утицају.

О Васељенској ТВ, Центру шабачког социолога и Србин.инфо не бих много трошио речи: нема ту зле намере, само алавости на звучне наслове који доносе читаност и новац - по цену и да "испаднеш глуп у друштву".

Али Фонд стратешке културе...

ФСК је опасан. Јер "медиј је порука". Ко ће поверовати у оно што говори Горан Јевтовић, на пример, када је "а, њихов" аутор? А можда се и Путин "вадио" када је саопштио "свој план да од Русије направи водећег светског извозника не-ГМО хране из еколошки чисте производње", чим то хвале сатртивни медији (ако уопште прочитају, преведу и објаве).


Александар Јовановић / Ћирилизовано

ПС: Читаоцу бих скренуо пажњу на насловну фотографију. Њоме су "Вести" илустровале чланак о којем је реч, уз коментар "Западњацима се санкције Русији олупале о главу". Али, не чини ли се и вама...На кога вам личи она јунад?




Нема коментара:

Постави коментар

Пишите српски, ћирилицом!